Meniu
Ziua Națională a Paraşutiştilor

Ziua Națională a Paraşutiştilor

Astăzi, 10 iunie, se sărbătorește Ziua Paraşutiştilor (Militari). Această zi, de asemenea, aminteşte de data la care, în anul 1941, a fost înfiinţată, pe lângă Centrul de Instrucţie al Aeronauticii, „Şcoala de Paraşutişti”, denumită ulterior „Compania de Paraşutişti”.

 

Istoria parașutei

🪂 Prima relatare despre o parașută datează din perioada 2258–2208 î.e.n., când, într–un manuscris chinezesc, se relatează evadarea lui Sun, împăratul Chinei, dintr–un turn înalt, cu ajutorul a două parașute, cu care acesta ajunge pe pământ ușor, fără să se rănească. Așadar, împaratul Sun poate fi considerat primul parașutist din istorie. Tot de la chinezi aflăm că în anul 1306 î.e.n., în timpul festivităților prilejuite de încoronarea împăratului Fo-Kien, un acrobat chinez a efectuat mai multe salturi reușite cu o umbrelă mare dintr-un turn înalt.

🪂 În secolul al IX-lea, un arab pe nume Armen Firman a sărit dintr–un turn din Córdoba folosindu–se de o pânză prinsă de un cadru de lemn, care i-a atenuat căderea, el suferind doar leziuni minore. În secolul al XIII-lea, în „Cuvântul lui Daniil Zatocinik”, manuscris rusesc, se descriu petrecerile populare la slavi, în timpul cărora oamenii se lansau în aer cu ajutorul unor echipamente speciale, confecționate din mătase.

🪂 Leonardo da Vinci a făcut prima schiță a unei parașute în perioada 1480–1483, când trăia la Milano. Este posibil ca ideea parașutei să nu îi aparțină. Istoricul Lynn White a descoperit un mascris italian anonim din jurul anului 1470, în care apar două desene ale unor parașute, dintre care unul este foarte asemănător cu schița lui da Vinci. Prima testare reușită a unei asemenea parașute a fost făcută în 1617 în Veneția, de către inventatorul Dalmat Faust Vrančić (la italieni îl găsim sub forma Fausto Veranzio). Aparatul a fost numit Homo Volans (Omul Zburător).

 

🪂 Parașuta modernă a fost inventată în 1783 de către francezul Sébastien Lenormand. La 26 decembrie 1783, acesta a efectuat un salt cu parașuta sa de pe turnul observatorului astronomic din Montpellier, aterizând cu bine. El a socotit că acest aparat poate să împiedice căderea liberă și l-a numit „parachute” (parașută), denumire care s-a păstrat până astăzi. Mai târziu, Jean-Pierre Blanchard a arătat că parașuta reprezintă un mijloc de salvare din baloanele cu aer cald, care începuseră să apară în acea perioadă. Blanchard a efectuat primele demonstrații cu ajutorul unui câine, dar mai târziu a avut ocazia să încerce chiar el metoda, în 1793, când balonul său cu aer cald s-a rupt și el a reușit să se salveze cu ajutorul unei parașute.

 

5 lucruri despre saltul cu parașuta

Parașutismul sau saltul cu o parașută dintr-un avion, este cunoscut ca fiind un sport pentru iubitorii de adrenalină și amatorii de senzații tari. Iată câteva aspecte despre parașutism care ți-ar putea schimba părerea despre acest sport și te-ar putea convinge că este timpul să faci pasul cel mare.

 

🪂 Parașutismul nu se simte ca o cădere în gol

Ai visat vreodată să zbori? Ai putea crede că atunci când sari dintr-un avion și începi să cazi în gol vei avea o senzație de vertij în stomac. Dar, odată ce ai atins o viteză constantă, parașutismul se simte de fapt mult mai mult ca zborul sau plutirea pe aer.

 

🪂 Parașutismul este un fel de meditație

Uneori, a sări dintr-un avion ar putea să nu sune deloc precum o experiență meditativă, dar, de fapt, o săritură cu parașuta te face să trăiești momentul, să fii conectat la prezent – o concentrare unică, similară cu cea a meditației. Tot stresul din viața de zi cu zi dispare și rămâi cu mintea limpede.

 

🪂 Parașutiștii navighează cerul cu viteze diferite

Unii cad mai repede, alții mai încet, totul depinde de greutatea persoanei și de rezistența aerului. O săritură în tandem este puțin mai rapidă decât una individuală, deoarece, în primul caz, sunt doi oameni împreună – atingând viteze de aproximativ 125 mile pe oră.

 

🪂 Nu există limită de vârstă

S-ar putea să fii surprins să auzi că recordul mondiale la parașutism a fost stabilit de o persoană de peste 100 de ani! Irene O’Shea din Australia a început să facă parașutism în scopuri caritabile când avea 100 de ani și a devenit cel mai bătrân parașutist din lume în 2018, când avea 102!

 

🪂 Parașutismul este mai sigur decât condusul

Parașutismul este un sport extrem de sigur! Nu a existat niciun deces în ultimii 20 de ani din cauza parașutării în tandem, așa că este sigur să spunem că este mult mai probabil să suferi o accidentare conducând spre locul de muncă decât dacă ai sări dintr-un avion (cu un instructor calificat și o parașută). O experiență de parașutism în tandem este cea mai sigură modalitate de a încerca acest sport extrem.

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *