Meniu
Ziua Națională a Medicului Veterinar

Ziua Națională a Medicului Veterinar

Astăzi, 15 mai, se sărbătorește ZIUA NAȚIONALĂ A MEDICULUI VETERINAR  instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară (1994). Activitatea profesională de medic veterinar nu reprezintă doar o profesie liberală şi independentă, ci și o vocație, o adevărată pasiune și dragoste manifestată de medici pentru necuvântătoarele care ne fac viața mai frumoasă.

🐶 Începuturi

Alegerea acestei date face trimitere la multiple semnificaţii pentru medicina veterinară românească. În 1861, la 15 mai, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcţioneze Şcoala de Medicină Veterinară, în cadrul Şcolii de Medicină şi Farmacie, înfiinţată şi condusă de Carol Davila.

Un deceniu mai târziu, la 15 mai 1871, 14 medici veterinari au semnat documentul care a stat la baza înfiinţării Societăţii de Medicină Veterinară, recunoscută ca persoană juridică la 4 august 1919, prin Decretul Lege nr. 3298 al regelui Ferdinand I. La 29 iunie 1914, a avut loc Şedinţa de constituire a Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, acesteia revenindu-i problemele profesionale, de ajutorare şi de deontologie, care avea să funcţioneze în paralel cu Societatea de Medicină Veterinară, ce urma să se ocupe de problemele ştiinţifice.

 

🐶 Primele Școli de Medicină Veterinară și primii eroi

În 1861, a fost înfiinţată Şcoala de Medicină Veterinară, care a obţinut, în 1883, statutul de Şcoală Superioară de Medicină Veterinară. În acelaşi an, a trecut de la Ministerul Instrucţiunii în subordinea Ministerului Agriculturii. Profesorul Alexandru Locusteanu, aflat la conducerea instituţiei, a început demersurile pentru construirea unor clădiri proprii, achiziţionându-se 3 hectare de teren, în zona aflată între Splaiul Independenţei şi Strada Izvor. Şcoala Superioară de Medicină Veterinară a fost transformată, în 1921, în facultate, fiind, la acea vreme, singura facultate de medicină veterinară din Balcani. Până în 1948, Facultatea a devenit parte integrantă a Universităţii Bucureşti, iar din 1948 aparţine Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Colegiul Medicilor Veterinari s-a înfiinţat în 1998, funcţionând ca formă de organizare autonomă, non-guvernamentală, apolitică şi non-profit. În 2004 a fost înfiinţată Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ca structură guvernamentală distinctă, cu personalitate juridică proprie, cu rol de reglementare, control şi reprezentare în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. România, împreună cu alte 27 de state, este membru fondator, din 1924, a Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE). (agerpres.ro)

 

Paul (I.) Oceanu, în 20 mai 1894, a fost primul medic veterinar din România care a efectuat operația de castrare la vacă, iar în 6 iunie 1895 primul din lume care a efectuat operația de castrare la bivoliță. A urmat o serie de studii și articole de specialitate care l-a făcut unul dintre cei mai importanți medici veterinari din România.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *