Meniu
Ziua mondială a salariului minim pe economie

Ziua mondială a salariului minim pe economie

 Ziua mondială a salariului minim pe economie

Pe 7 iunie este celebrată Ziua mondială a salariului minim pe economie. Salariul minim pe economie reprezintă valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea țării respective permite angajatorilor să-l acorde unui salariat. În contextul în care, de la 1 iunie, au apărut o serie de modificări pe piața muncii din România în legătură cu salariul minim brut pe țară, reluăm cele mai importante informații:

 • Salariul minim brut pe țară este, în 2022, în cuantum de 2.550 lei, stabilit de Guvern prin HG nr. 1.071/2021. Acest cuantum este general aplicabil în aproape toate sectoarele de activitate, în afară de domeniile construcțiilor și agroalimentar (mai nou), 2.550 lei fiind valoarea la care trebuie să ne raportăm când discutăm despre salariul minim brut pe țară. Această valoare este acordată pentru un program de opt ore pe zi/ 40 ore pe săptămână. În cazul celor care lucrează mai puțin de opt ore pe zi, salariul orar minim brut este de 15,239 lei/oră.
 • Pentru cei angajați în firmele care activează în agricultură și industria alimentară, fie că au mai multe CAEN printre care și aceste două domenii, primesc, începând cu iunie, un salariu minim brut de 3.000 lei, măsură introdusă prin Legea 135/2022. Aceste sectoare se adaugă celui din construcții, unde avem, din 2019, un salariu minim brut tot de 3.000 lei.
 • Astfel, singurul salariu minim diferențiat care se aplică pe piața muncii din România este de 3.000 lei, acordat angajaților din agricultură, industria alimentară și construcții. Cei care activează în aceste sectoare și au un contract de muncă part time trebuie să primească cel puțin 17,928 lei/oră.
 • Salariul minim brut diferențiat pentru angajații cu studii superioare a dispărut din 1 ianuarie 2022, după ce valoarea lui – de 2.300 lei –  a fost depășită de cuantumul salariului minim brut pe țară, de 2.550 lei.
 • În concluzie, avem două salarii minime brute pe țară, unul diferențiat de 3.000 lei pentru cei angajați în agricultură, industria alimentară și construcții, și unul aplicabil oricărui alt domeniu de activitate, de 2.550 lei.

 

 Remunerația minimă a zilierilor

 • Tot la valorile salariilor minime brute din țară se raportează și remunerația minimă pe care trebuie să o primească cei care lucrează cu ziua. Din momentul majorării salariului minim în agricultură și industria alimentară, domenii în care se pot recruta zilieri, a apărut o diferență și față de tariful acestora în funcție de activitățile prestate.
 • Mai exact, remunerația zilnică brută pentru cei care prestează munca în sectorul agroalimentar nu poate fi mai mică de 17.928 lei/oră, valoare raportată la salariul minim brut diferențiat, de 3.000 lei. O clarificare în acest sens a fost emisă și de Inspecția Muncii, puteți citi detalii în acest articol.
 • Pentru toate activitățile, remunerația zilnică brută nu poate fi mai mică decât valoarea orară a salariului minim, care în 2022 înseamnă 15.239 lei/oră. (avocatnet.ro) 

 

Salariul minim pe economie în alte țări

(sursa: economedia.ro)

 

 Alte curiozități

 • Primele țări în care s-a stabilit prin lege un salariu minim au fost Australia și Noua Zeelandă, la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prezent, salariul minim pe economie este stabilit în peste 90% dintre țările lumii.
 • În anul 2010, la nivel mondial, Luxemburg avea cel mai mare salariu minim, cu 1.687 de dolari americani lunar, iar Burundi avea cel mai mic salariu minim, respectiv 6 dolari lunar, în timp ce salariul minim în Uganda era de 7 dolari. Acum, în Luxemburg salariul minim ajunge la trece de 2.071 de euro, adică la 2443 de dolari.
 • Cetățenii Elveției au refuzat, în mai 2014, introducerea unui salariu minim pe economie de aproximativ 3.300 de euro, cel mai ridicat salariu minim din lume, în condițiile costului ridicat al vieții în această țară.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *