Meniu
Ziua mondială a leguminoaselor

Ziua mondială a leguminoaselor

În 2019, Adunarea Generală a ONU a decis ca ziua de 10 februarie să fie „Ziua mondială a leguminoaselor”. Sărbătoarea are menirea de a face publicul mai conștient cu privire la beneficiile nutriţionale şi de mediu ale legumelor ca parte a producţiei alimentare durabile.

Leguminoasele reprezintă o modalitate excelentă de a completa o dietă alimentară sănătoasă. Iată câteva beneficii ale leguminoaselor pentru organism:

Bogate în proteine

La ce sunt bune leguminoasele? Pentru început, majoritatea conțin o cantitate importantă de aminoacizi și sunt considerate unele dintre cele mai bune surse de proteine pe bază de plante. Proteina este considerată o parte crucială a alimentației și esențială pentru funcționarea celulară și creșterea musculară.

Bogate în fibre

Pe lângă conținutul lor impresionant de proteine, leguminoasele sunt alimente bogate în fibre care fac intestinul sănătos. O cană de linte fiartă, de exemplu, conține 16 grame de fibre sau până la 64% din valoarea zilnică recomandată.

Pot ajuta la pierderea în greutate

Dacă dorești să pierzi câteva kilograme, adaugă câteva porții de leguminoase în dieta ta în fiecare săptămână. Un studiu publicat în „Journal of the American College of Nutrition” a urmărit 1.475 de participanți pe o perioadă de opt ani. Cercetătorii au descoperit că cei care consumau fasole în mod regulat aveau greutăți corporale mai mici, talii mai mici și un risc cu 22% mai mic de obezitate.

Ajută la normalizarea nivelurilor de colesterol și susține sănătatea inimii

Este de la sine înțeles că inima este unul dintre cele mai importante organe. Pompează sânge în toate țesuturile și furnizează oxigenul și nutrienții de care ai nevoie pentru a funcționa și a se dezvolta.

Un studiu din 2017 publicat în revista „BioMed Research International” a constatat că aportul de leguminoase a fost asociat cu un risc scăzut de boli ale inimii.

Reglează zahărul din sânge

Leguminoasele sunt excelente în reglarea zahărului din sânge și s-a descoperit că scad semnificativ riscurile de boli de inimă, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.

Cantitatea mare de fibre găsite în leguminoase lucrează pentru a încetini absorbția zahărului în fluxul sanguin și menține nivelurile normale de zahăr din sânge. Un studiu din 2014 cu peste 2.000 de participanți a constatat că nivelurile de zahăr din sânge, printre alți factori, au fost mai scăzute la cei care consumau în mod regulat leguminoase, comparativ cu cei care nu le consumau.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *