Meniu
Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei

Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei

Pe 21 aprilie se marchează Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei, cu scopul de a sublinia importanţa pe care creativitatea şi inovarea o au pentru numeroase aspecte ale dezvoltării şi bunăstării umane. Creativitatea nu poate duce decât la lucruri bune, așadar avem nevoie de ea în viața noastră.

Creativitatea este un proces mental și social care implică generarea unor idei sau concepte noi, sau noi asocieri ale minții creative între idei sau concepte existente.

Creativitatea este un concept multidimensional și se poate manifesta în multiple domenii. Identificarea și cuantificarea naturii creativității constituie obiective dificile. Conceptul de creativitate poate fi definit din perspectiva unor discipline diferite: psihologie, psihologie socială, științe cognitive, arte, inteligență artificială, filozofie, economie, management etc. și deci la multe niveluri distincte: cognitiv, intelectual, social, economic, artistic, literar etc. Dificultatea definirii creativității rezidă în asocierile particulare ale acestui concept cu artele, în natura complexă a creativității și în varietatea teoriilor care au fost dezvoltate pentru a o explica. Mulți oameni asociază creativitatea în special cu artele: muzica, teatrul, dansul, literatura etc. care sunt deseori denumite „arte creative”. Așa cum s-a precizat mai sus, creativitatea nu este proprie numai pentru arte, ci este la fel de fundamentală pentru progresele din științe, din matematică, tehnologie, politică, afaceri și în toate domeniile vieții cotidiene.


„creativitate” nu se referă doar la cea partea artistică și nici „inovarea” nu este limitată la tehnologie. Înţelegerea acestor termeni este una amplă şi cuprinzătoare, incluzând idei şi metode originale de a rezolva şi depăşi dificultăţi de natură economică sau socială, precum şi de a eficientiza procesul de dezvoltare durabilă. Ziua aceasta este dedicată, în egală măsură, creatorilor de artă şi antreprenorilor.

Prin intermediul Zilei mondiale a creativităţii şi inovaţiei, ONU aduce în prim-plan economia creativă care, pe lângă beneficii economice incontestabile, naşte valori nemateriale şi contribuie la dezvoltarea durabilă. Printre industriile creative se numără: arhitectura, meşteşugurile, moda, muzica, filmul, publicitatea, cercetarea, televiziunea şi radioul. Produsele realizate în cadrul domeniilor economiei creative reprezintă o sursă de identitate culturală, facilitând, totodată, incluziunea socială, dialogul şi cooperarea între indivizi şi popoare. (agerpres)

De ce 21 aprilie?

Ziua este marcată la şase zile de la data naşterii celui mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) şi cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *