Meniu
Ziua Mondială a Artei

Ziua Mondială a Artei

Pe 15 aprilie sărbătorim Ziua Mondială a Artei – întreaga lume recunoaşte imensa contribuţie a artiştilor la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii noastre. Această dată nu a fost aleasă întâmplător, ci are o simbolistică aparte – moștenirea unui artist complet: sculptorul, pictorul, arhitectul și inventatorul Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452–2 mai 1519).

 10 lucruri pe care nu le știai despre Leonardo da Vinci 

1. Numele complet era Leonardo di ser Piero da Vinci. Era fiul unui notar bogat, Messer Piero Fruosino di Antonio da Vinci, și al Caterinei, o țărancă. „da Vinci” înseamnă din orașul Vinci.

 

2. Toate însemnările sale sunt scrise invers – o ideea briliantă pentru a combate plagiatul. Cu timpul, a dezvoltat atât de bine această tehnică încât nu mai avea nevoie de oglindă pentru a scrie astfel.

 

3. Era dislexic, dar acest lucru nu l-a împiedicat să devină un geniu universal. Mai mult decât atât, era și ambidextru, fiind capabil să scrie cu o mână și să deseneze cu cealaltă, în sensuri diferite, în același timp.

 

4. Deși un lucru de-a dreptul neobișnuit pentru vremurile sale, Leonardo da Vinci era vegetarian. Se pare că ar fi ales acest mod de viață din considerente umanitare. De asemenea, obișnuia să cumpere păsări în colivie de la diverși comercianți și să le elibereze ulterior.

 

5. Era fascinat de corpul uman și de găsirea acelui loc din trup în care sălășluiește sufletul. A disecat multe cadavre, iar în urma acestor experimente a rezultat unul dintre cele mai faimoase desene ale sale – Omul Vitruvian. Pe lângă faptul că desenul relevă observații legate de simetria corpului uman, acesta reprezinta echilibrul dintre materialitate și spiritualitate. Figura cu patru brațe și patru picioare subliniază uniunea dintre om și natura sa subtilă, spirituală, profundă, într-un mod activ, prin acțiunile înfăptuite de acesta.
L’Uomo Vitruviano
6. Leonardo este întruchiparea conceptului de geniu creator din perioada de apogeu a Renașterii și este considerat cel mai mare inginer al tuturor timpurilor.

 

7. Maestrul a dezvoltat noi tehnici de pictură și formule de vopsele. Datorită experimentelor în acest domeniu, multe dintre operele sale s-au deteriorat mai repede decât ar fi trebuit. Acesta este cazul „Cinei cea de taină”, care a început să se dezintegreze aproape imediat după ce a fost creată. În cazul frescei, artistul nu a urmat tehnica tradițională, totodată eficientă, a culorilor pe bază de apă aplicate direct pe gips ud, ci a folosit culori pe bază de ulei pe o suprafață realizată în mare parte din gips, bitum și rășină. Opera s-a fărâmițat și cojit atât de mult, încât la un moment dat s-a crezut că nu mai poate fi salvată.

 

8. Istoricii au descoperit că multe picturi realizate de Leonardo da Vinci conțin coduri ascunse, care nu pot fi observate cu ochiul liber. O parte a acestor coduri s-ar afla înscrise în ochii celebrei Mona Lisa, conform ultimelor descoperiri. Se pare că totul a plecat de la o descoperire într-o carte veche de 50 de ani. În volumul respectiv se face referire la o serie de simboluri care s-ar regăsi în ochii Mona Lisei.
Mona Lisa
Cercetările efectuate până în prezent au scos la iveală mai multe litere și cifre, care pot fi observate numai la microscop: în ochiul drept al Giocondei par să fie pictate literele LV, care ar putea să reprezinte inițialele lui Leonardo da Vinci. În ochiul stâng există, de asemenea, unele simboluri, însă nu sunt la fel de clare. Acestea par a fi literele CE sau litera B. Se pare că aceste simboluri ar fi fost pictate intenționat de către Leonardo.

 

9. Mona Lisa este poate cea mai controversată pictură realizată. S-au emis teorii conform cărora ar fi existând chiar două tablouri reprezentând-o pe aceasta. Tabloul este expus astăzi la muzeul Luvru din Paris.
Există multe speculații asupra identității personajului reprezentat, dar cei mai mulți istorici consideră că femeia ar fi Lisa Gheraldini, soția lui Francesco del Giocondo, un comerciant din Florența. S-a spus despre portet că ar fi femeia ideală sau un bărbat deghizat în femeie, autoportretul artistului sau chiar iubitul acestuia, Gian Giacomo de Caprotti. S-au emis și teorii conform cărora portretul ar fi cel al unui androgin, jumătate femeie, jumătate bărbat, sau chiar chipul mamei artistului.

În italiana vremurilor lui Leonardo, „giocondo” însemna fericire. Poate de aceea, așa cum au susținut câțiva cercetători în urma unui studiu efectuat în 2005, chipul Mona Lisei exprima 83% fericire, 9% dispreț, 6% frică și 2% mânie, mai puțin de 1% neutralitate și nici urmă de surprindere.

 

10. Leonardo si Michelangelo au fost contemporani si au trait amandoi in Italia. In ciuda faptului ca ambii au fost artisti neintrecuti si ar fi putut lucra impreuna, s-au urat de moarte, insultandu-se ocazional chiar in vazul tuturor.

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *