Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Ziua Mondială a Apei

Ziua Mondială a Apei

Știai că…
aproape 2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă sigură?
până în anul 2050, se estimeză că populația mondială va crește cu încă 2 miliarde de oameni, iar necesarul de apă al planetei va fi cu 30% mai mare decât în prezent?
aproximativ 2 miliarde de oameni trăiesc în zone afectate de lipsa apei, iar până în anul 2050, se estimează că acest număr se va ridica la aproximativ 4 miliarde de oameni?
industria consumă 20% din resursele de apă, pentru producerea de energie și de bunuri?
agricultura utilizează 70% din necesarul mondial de apă, în mare parte pentru irigații, iar procentul este mai mare în zonele dens populate sau secetoase?
din restul de 10% rămas pentru consumul casnic, apa potabilă reprezintă mai puțin de 1%?

💧Astăzi este  ZIUA MONDIALĂ A APEI . Poți sărbători această zi bând un pahar cu  apă sau să o prețuiești mai mult decât o făceai înainte deoarece și datorită ei suntem în viață și putem supraviețui. Cu siguranță, fără acest element vital nu am putea trăi – apa este esenţială pentru supravieţuirea noastră.
💧Fiecare produs fabricat are nevoie de apă. Unele industrii consumă mai multă apă decât altele. Spre exemplu, pentru a produce o coală de hârtie, sunt necesari 10 litri de apă, iar pentru fabricarea a 500 grame de plastic e nevoie de 91 de litri de apă.
💧Apa şi energia sunt într-o strânsă legătură, deoarece este nevoie de apă pentru a genera energie, iar energia este necesară pentru a furniza apă. În prezent, mai mult de 80% din generarea de energie electrică se bazează pe electricitate termică. Apa este încălzită pentru a crea abur pentru generatoare electrice. Sunt necesare, de asemenea, miliarde de litri de apă pentru răcire.
💧Apa a fost şi este un element esențial în viaţa unei societăţi: marile aşezări şi civilizaţii s-au născut la margine de apă. Asemenea aerului, a devenit o marfă cu preţ uneori foarte ridicat, trecând ca importanţă înaintea materiilor prime, energiei chiar şi a pământului care fără apă ar fi lipsit de viaţă.
💧Este cunoscut faptul că 80% din compoziţia materiei vii a Planetei este formată din apă, omul putând trăi fără hrană 30 de zile, iar fără apă doar 4-5 zile.     

💧Sub multiplele ei forme, reprezintă unul dintre cele mai importante elemente ale peisajului geografic – atât pentru utilizarea directă de către om, cât şi pentru activitatea biosferei – , fiind, evident indispensabilă supravieţuirii şi bunăstării oamenilor. La începutul secolului XX cererea de apă, calitatea acesteia şi eficienţa utilizării ei păreau probleme de importanţă secundară. Însă, în a doua jumătate a secolului XX, apa dulce a devenit o materie primă critică. La o populaţie a globului de 7 miliarde de locuitori, dintre care jumătate trăiesc în mediul urban, evident, nevoile vitale de apă sunt pe măsura acestei populaţii.
💧De aceea nu este de mirare că în ultimii ani s-a manifestat preocuparea de a aborda această problemă nu numai la nivel naţional, ci şi internaţional. Cererea de apă creşte însă rapid, într-un ritm care depăşeşte cu mult creşterea populaţiei. Cererea de apă s-a triplat între 1950 şi 1990, şi se va dubla din nou în următorii 35 de ani.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *