Meniu
Ziua Internațională a Usturoiului

Ziua Internațională a Usturoiului

Astăzi, 19 aprilie, trebuie să gătești un preparat și să adaugi usturoi. Usturoiul (Allium sativum) este o plantă comestibilă, utilizată ca aliment și condiment. În medicina populară este considerat, alături de ceapă, un adevărat medicament, datorită conținutului bogat de vitamine și substanțe minerale. 

În Egiptul antic și în timpul romanilor, usturoiul era cunoscut ca un mijloc preventiv al bolilor contagioase. Ulterior s-a stabilit că efectul usturoiului, în combinație cu mierea de albine, sau alte produse naturale, este benefic în prevenirea bolilor cardiovasculare, a tulburărilor digestive, sau a pneumopatiilor. În afară de efectul antimicrobian, are și un efect antihelmintic (contra viermilor intestinali).

La origine, usturoiul provine din Asia Centrală, fiind cultivat cu precădere în Japonia, China și alte regiuni din Orientul Îndepărtat. Totodată, usturoiul era consumat în cantități mari și de grecii antici, dar și de egipteni. În prezent, usturoiul este cultivat pe suprafețe extinse din Europa, în special în zona centrală și cea de sud-est, dar și în Asia și America de Nord. La noi în țară, potrivit datelor INSSE, producția de usturoi în anul 2021 a fost de 60.601 tone. Astfel, conform Eurostat, România a fost al doilea cel mai mare producător de usturoi din UE, după Spania.

 

Știai că…?

Iată câteva lucruri despre usturoi pe care probabil nu le știai:

 

  • Tu cât usturoi consumi?

Românii consumă circa 2,2 kg/cap de locuitor pe an, ceea ce reprezintă 1,41% din consumul total de legume, potrivit statisticilor oficiale.

 

  • Remediu universal

Alicina, un compus sulfuros care se găseşte din abundenţă în usturoi, dar şi în suratele sale ceapă, prazul etc., este responsabilă pentru mare parte din proprietățile medicinale. Are propretăți antioxidante asociate cu prevenţia bolii Alzheimer şi a demenţei, îmbunătăţeşte performanța atletică, contribuie la detoxifierea organismului și întăreşte oasele.

 

  • Usturoi sau antibiotic?

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial usturoiul era folosit ca tratament pentru soldaţi și supranumit „penicilina rusească”.

 

  • Lipici

Usturoiul pisat poate fi folosit în diverse proiecte pe post de adeziv. Singurul dezavantaj este mirosul puternic şi persistent, dar care vine şi cu avantaje. Mirosul de usturoi îndepărtează ţânţarii, motiv pentru care a fost asociat şi cu diverse metode de protecţie împotriva… vampirilor.

 

  • Istorie antică

Se crede că faraonii ar fi hrănit constructorii piramidelor cu usturoi pentru a le creşte forţa și rezistența.

 

  • Truc petru indepărtarea mirosului

Mirosul de usturoi poate fi îndepărtat dacă se freacă pielea de un obiect din inox sub jet de apă rece. Vei fi uimit de rezultat. (diversificare.ro)

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *