Meniu
Ziua Internațională a Rock’n’roll-ului

Ziua Internațională a Rock’n’roll-ului

Astăzi, 13 aprilie, sărbătorim ziua internațională a Rock-n-Roll-ului. Rock and roll sau rock’n’roll este un stil muzical provenit din Statele Unite ale Americii, care s-a dezvoltat în special la sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950 dintr-o combinație de blues, jazz, country și gospel. Este deseori cântat cu chitare electrice, chitară bas, instrumente cu clape și tobe.
Termenul „rock and roll” a fost ințial un termen nautic care însemna legănarea vasului. La sfârșitul secolului al XIX-lea sau începutul secolului al XX-lea, muzica gospel și jubilee au cooptat termenul, folosindu-l în sensul de a fi legănat în brațele Domnului. Prima folosire înregistrată a termenului este pe un disc din 1916 – „Camp Meeting Jubilee”.

Una dintre primele piese rock and roll înregistrate îi aparține grupului Jackie Brenston and the Delta Cats, care a lansat în 1951 melodia „Rocket 88”. Peste patru ani, Bill Haley înregistrează „Rock Around the Clock. Istoria rock and roll merge și mai departe în timp. Disc jockey-ul american Alan Freed (1921 – 1965) a fost cel care a botezat acest gen muzical, referindu-se cu termenul de „rock and roll” unei combinaţii de blues, jazz, country și gospel.
Rosetta Tharpe este supranumită și mama Rock’n’roll-ului. În timp ce Tharpe a fost trecută cu vederea în istoria rock-n-roll-ului, ea a fost, în ultimii ani, sărbătorită pe bună dreptate ca o femeie care a încălcat orice normă și are un loc central în industrie. Ea a fost o cântăreață gospel care a revoluționat lumea muzicală, o femeie ciudată prin felul și stilul său…ciudată, dar unică.
Sister Rosetta Tharpe într-un show cu „Lucky Millinder Orchestra” în 1938
Prin vocea ei de neuitat și stilul unic, Tharpe a influențat o generație de muzicieni, inclusiv Aretha Franklin sau Chuck Berry. Cariera ei, care a durat patru decenii, s-a întemeiat atât pe încrederea ei, cât și pe noutatea pe care o aducea spectacolelor ei noapte de noapte. A fost și este o artistă de neegalat.
Printre legendele internaţionale ale genului se numără și Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly sau Eddie Cochran. De asemenea, Rock and roll-ul britanic este reprezentat de trupele Beatles, Rolling Stones şi The Yardbirds. Acest gen muzical are reprezentanţi şi în România. Cel mai cunoscut artist din România este Ştefan Bănică.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *