Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Ziua Internațională a Popoarelor Indigene

Ziua Internațională a Popoarelor Indigene

La 9 august este celebrată ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POPOARELOR INDIGENE. Conform statisticilor, pe întreg mapamondul sunt circa 370 de milioane de persoane indigene, locuitori în 90 de state. Aceste mari grupuri distincte constituie mai puţin de 5% din populaţia mondială, vorbesc peste 7.000 de limbi ale planetei şi reprezintă circa 5.000 de culturi diferite.

O zi în care suntem solidari cu cele peste 476 de milioane de persoane aparținând popoarelor indigene din întreaga lume – fie că este vorba despre san și khoekhoe din Africa de Sud, despre aymara din zona lanțului muntos andin, despre māorii din Noua Zeelandă, despre samii din nordul Europei, locuitori ai regiunii Sápmi sau despre inuiții din Groenlanda.

 

Aproape un sfert din suprafața terestră a lumii este locuită de popoare indigene. Acestea sunt protectori și apărători vitali a peste 80 % din diversitatea noastră biologică și au o înțelegere profundă a gestionării durabile a terenurilor. În același timp, popoarele indigene sunt printre cele mai afectate de impactul grav al schimbărilor climatice și al degradării mediului. Identitățile popoarelor indigene sunt adesea strâns legate de teritoriile și de limbile lor. Limbile indigene sunt sisteme complexe de comunicare dezvoltate de-a lungul mileniilor. Peste 4 000 de limbi indigene sunt amenințate, multe dintre ele nefiind predate la școală și nici utilizate în sfera publică.

Se promovează, de asemenea, participarea liderilor indigeni și a apărătorilor indigeni ai drepturilor omului la procesele de dezvoltare și la cele mai importante foruri decizionale mondiale. Rămâne vitală aplicarea principiului de a consulta cu bună-credință popoarele indigene, pentru a obține consimțământul lor liber, prealabil și în cunoștință de cauză în cazul deciziilor care le afectează. (sursa: consilium.europa.eu)

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *