Meniu
Ziua Internaţională a LUMINII

Ziua Internaţională a LUMINII

Ziua Internațională a Luminii este o sărbătoare care are loc în fiecare an pe 16 mai. UNESCO a decis această zi pentru a marca în primul rând aniversarea primei operațiuni de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman, și pentru conștientizarea rolului luminii în artă, divertisment și cultură, nu doar în știință.

Această zi ne face să dăm o mai mare importanță conservării energiei, promovând soluțiile inovatoare în domeniul iluminatului eficient și durabil. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire ştiinţifică poate aduce beneficii revoluţionare în domenii diverse precum comunicaţii, medicină şi altele domenii.

Știi cine a inventat primul laser cu gaze din România?

Surprinzător sau nu, primul laser cu gaze (heliu-neon) cu radiaţie infraroşie din România a fost realizat de Ion I. Agârbiceanu, fiul prozatorului, scriitorului şi preotului Ion Agârbiceanu. Proiectul a fost pus în practică după o concepţie proprie, cu ajutorul unei echipe de excepţie. După ce a fost brevetat, laserul lui Agârbiceanu a clasat România pe locul 4 în topul țărilor din lume în care s-a realizat, la vremea respectivă, un laser.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *