Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Ziua Internaţională a Elefantului

Ziua Internaţională a Elefantului

În fiecare an, pe data de 12 august, se sărbătorește Ziua Internaţională a Elefantului. Da, și elefanții au o zi a lor. Și chiar merită!

Elefanţii sunt specii extrem de inteligente, sunt orientaţi spre familie, au o memorie foarte bună, sunt capabili să simtă o gamă largă de emoţii profunde, de la durere la bucurie, precum şi empatie şi o conştiinţă de sine uimitoare. Ei creează societăţi complexe şi solidare, asemănătoare cu cea umană. Pentru toate aceste calităţi, elefanţii sunt foarte iubiţi. Cu toate acestea, ei sunt şi ucişi cu brutalitate în fiecare an pentru fildeşul lor de către braconieri lacomi.


În lume există două specii de elefant: elefantul african (Loxodonta africana) şi elefantul asiatic (Elephas maximus). Studii genetice recente sugerează existenţa unei a treia specii de elefant, prezentă în Africa (Loxodonta cyclotis), dar care nu a fost încă acceptată oficial. Sunt cele mai grele mamifere terestre din prezent. Un mascul adult de elefant african poate atinge 4 m înălţime şi o greutate de 7 tone.

 

Scopul acestei zile este de a aduce în atenţia întregii lumi ameninţările la adresa supravieţuirii elefanţilor. O problemă majoră este comerţul cu fildeş. În prezent, cea mai mare cerere de fildeş vine din China. Preţul fildeşului depăşeşte deseori preţul aurului, ceea ce face ca elefanţii să fie ţinte mai mult ca oricând.

Pierderea habitatului este, de asemenea, un pericol pentru populaţia de elefanţi din lume, deoarece îi privează de sutele de kilograme de hrană de care au nevoie în fiecare zi, îngreunând astfel reproducerea lor şi facilitând urmărirea lor de către braconieri. Din nefericire, cercetătorii consideră că pierderea habitatului este principala cauză a dispariţiei elefanţilor în sălbăticie. În urmă cu un secol, aceştia numărau peste 12 milioane de elefanţi în sălbăticie. Astăzi, această cifră ar putea fi de doar 400.000, cu până la 20.000 de elefanţi ucişi anual de braconieri.

Ziua mondială a elefantului (#WorldElephantDay) este o ocazie pentru ca toată lumea să se reunească pentru a găsi modalităţi de a reduce conflictele dintre oameni şi elefanţi. Un număr tot mai mare atât de celebrităţi, cât şi de politicieni au devenit interesaţi de această cauză, printre care Leonardo DiCaprio, Ashley Judd sau fostul preşedinte american Barack Obama. (agerpres.ro)

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *