Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Ziua internaţională a educaţiei – 24 ianuarie

Ziua internaţională a educaţiei – 24 ianuarie

Ziua internaţională a educaţiei este marcată la 24 ianuarie, o zi care demonstrează că, ușor-ușor, voinţa neclintită duce la acţiuni eficiente pentru educaţie incluzivă, echitabilă şi de calitate pentru toţi, fără de care ţările nu ar reuşi să atingă obiectivul egalităţii de gen şi să rupă ciclul sărăciei care lasă în urmă milioane de copii, tineri şi adulţi neşcolarizaţi.

„A 5-a Zi Internațională a Educației va fi sărbătorită pe 24 ianuarie 2023 sub tema „a investi în oameni, a acorda prioritate educației”. Bazându-se pe impulsul global generat de Summitul ONU pentru Transformarea Educației din septembrie 2022, ziua din acest an va cere menținerea unei mobilizări politice puternice în jurul educației și va stabili calea de a transpune angajamentele și inițiativele globale în acțiune. Educația trebuie să aibă prioritate pentru a accelera progresul către toate Obiectivele de dezvoltare durabilă pe fondul unei recesiuni globale, al inegalităților tot mai mari și al crizei climatice.

UNESCO dedică Ziua Internațională din acest an fetelor și femeilor din Afganistan care au fost private de dreptul lor la educație. Acesta solicită ridicarea imediată a interdicției care le restricționează accesul la educație. Dreptul la educație este încălcat și este inacceptabil. Este timpul să transformăm educația.

Fără o educație incluzivă și echitabilă de calitate și oportunități pe tot parcursul vieții pentru toți, țările nu vor reuși să atingă egalitatea de gen și să rupă ciclul sărăciei care lasă în urmă milioane de copii, tineri și adulți” – UNESCO.

  • 750 de milioane de tineri și adulți care nu știu să scrie și să citească.
  • 262 de milioane de copii care nu merg la școală.
  • 617 milioane sau 58% dintre copiii și adolescenții din lume nu sunt în stare să citească și să înțeleagă un text sau să facă operații matematice de bază, mulți dintre ei sunt la școală.
  • Jumătate dintre copiii cu vârstă de grădiniță nu sunt înscriși la grădiniță.
  • Doar jumătate din adolescenții și tinerii din lume au terminat liceul. (edupedu.ro)

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *