Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Ziua internaţională a Dunării

Ziua internaţională a Dunării

DUNĂREA – viaţă, energie, hrană, apă, transport şi recreere, fiind o legătură comercială de-a lungul Europei şi o forţă unificatoare între culturi, limbi şi civilizaţii. La data de 29 iunie, cele 14 ţări din bazinul fluviului Dunărea celebrează împreună, în fiecare an, unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa.

Manifestările dedicate acestei zile se desfăşoară în toate cele 14 state dunărene, în vederea adoptării de măsuri şi strategii comune pentru protejarea fluviului european în faţa unor ameninţări diverse, precum fenomenele extreme (secetă sau inundaţii) sau poluări accidentale. De obicei, în zonele din apropierea malurilor fluviului sunt organizate, cu această ocazie, festivaluri, întâlniri publice, evenimente educative şi de divertisment.

Ziua Internaţională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004 pentru a marca zece ani de la semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Dunărea este principalul fluviu european, care aduce numeroase beneficii economice ţărilor riverane şi împreună cu afluenţii săi formează unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. Bazinul hidrografic al Dunării joacă un rol important în contextul politic, social, economic şi cultural, pentru dezvoltarea Europei Centrale şi de Sud-Est. Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, traversează Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia. Din Munţii Pădurea Neagră din Germania şi până în Deltă, Dunărea parcurge 2.845 km. Fluviul reprezintă o sursă importantă pentru alimentarea cu apă potabilă, apă pentru irigaţii şi industrie pentru cei peste 115 milioane de locuitori ai acestei regiuni. Comunităţile riverane Dunării se implică în acţiuni ecologice, educative, socio-culturale, sportive şi de recreere pentru protejarea acestui fluviu unic în Europa. (sursa: agerpres)

Top 10 lucruri pe care nu le știai despre Dunăre

  • În drumul său, Dunărea străbate 10 țări și 4 capitale: Belgrad Budapesta, Bratislava și Viena. 
  • Dacă majoritatea râurilor curg pe direcția nord-sud, Amazonul Europei curge dinspre vest spre est. 
  • Nu este sigur faptul că Dunărea se formează doar din izvorul din munții Pădurea Neagră, în Germania. Mai există un izvor care pornește tot din munții Pădurea Neagră, unindu-se cu primul în orașul Donaueschingen, în curtea unui castel. Acest loc este considerat de unii adevăratul izvor al Dunării.
  • La mică distanță de la izvoare, Dunărea pierde o treime din apă, care se strecoară pe sub pământ și reapare la suprafață 11 km mai jos, alimentând astfel Rinul. Totuși, Dunărea reușește să „supraviețuiască” grație afluenților din munți care o alimentează și își urmează traseul său firesc. 
  • Nisipul și pietrișul din Alpi nu este adus de apele Dunării pe tot parcursul său, de aceea, de la an la an, albia fluviului devine tot mai adâncă. Pentru a evita acest fenomen, în Austria, au fost luate măsuri: 100 de mii de tone de pietriș sunt aruncate în albia dunării, în fiecare an. Este o muncă de Sisif, dar este singura soluție pentru a stopa Dunărea să se „mănânce de vie”.
  • Delta Dunării este unică în lume din mai multe puncte de vedere: este singura Deltă declarată rezervație a biosferei, aici este cea mai compactă suprafață de stufăriș de pe glob, iar suprafața Deltei crește anual cu 40 mp. 
  • Dunărea a fost sursă de inspirație pentru poeți, compozitori și pictori. Cea mai cunoscută creație este „Dunărea albastră”, un vals vienez creat de Johann Strauss. 
  • Ocupă locul 28 în lume din punct de vedere al debitului.
  • Dunărea este a treia zonă din lume în ceea ce privește biodiversitatea, cu peste 5000 de specii de plante și animale. 
  • „Șarpele rău”, care poate atinge 1,8 m lungime este întâlnit în Delta Dunării. Este unul dintre cei mai lungi șerpi din Europa și este o specie protejată. (sursa: bunadimineata)

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *