Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Ziua Internațională a Asistenților Medicali

Ziua Internațională a Asistenților Medicali

🩺 Ziua Internațională a Asistenților Medicali

Astăzi, asistentele medicale sunt recunoscute ca profesioniști calificați, dar nu a fost dintotdeauna așa. La începutul secolului al XIX-lea, asistentele medicale nu aveau de obicei niciun fel de pregătire și nu erau plătite. O femeie a schimbat toate acestea – Florence Nightingale.
 12 mai marchează ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, considerată fondatoarea asistenței medicale moderne.  Asistentele medicale joacă un rol-cheie în toate instituțiile medicale, fiind responsabile de bunăstarea, siguranța și recuperarea pacienților. Au multe cunoștinte și abilități diferite, se perfecționează și lucrează în medii dificile și stresante.

🩺 Istoria Zilei Internaționale a Asistenților Medicali

Totul a început în 1953, când Dorothy Sutherland, un oficial al Departamentului pentru Sănătate, Educație și Bunăstare din S.U.A., l-a contactat pe președintele Dwight D. Eisenhower, propunând proclamarea unei „zile a asistentei medicale”. Totuși, el nu a aprobat propunerea în acel moment. În ianuarie 1974, această zi a fost în cele din urmă făcută oficial Ziua Internațională a Asistenților Medicali.

 

🩺 Povestea asistentei medicale Florence Nightingale

Florence Nightingale s-a născut la 12 mai 1820, Florența, Italia. A fost asistentă medicală, statistician și reformator social și este considerată filozoful fundamental al asistenței medicale moderne.

Nightingale a îngrijit soldați britanici și aliați în Turcia, în timpul războiului din Crimeea. Eforturile sale de a formaliza educația medicală au determinat-o să înființeze prima școală de asistente medicale la Spitalul St. Thomas din Londra, în 1860. A fost prima femeie care a primit Ordinul de Merit (1907).

 

🩺 De ce a fost numită Florence Nightingale „Doamna cu lampa”?

Pentru a avea grijă de soldați în mod corespunzător, a fost necesar să obțină resurse adecvate. Nightingale a cumpărat echipament cu fonduri oferite de London Times și a chemat soțiile de soldați să ajute la spălătorie.

Secțiile au fost curățate și asistența medicală de bază a fost asigurată de asistente medicale. Cel mai important, Nightingale a stabilit standarde de îngrijire și necesități de bază, cum ar fi spălarea pacienților, îmbrăcămintea curată și hrana adecvată. A acordat atenție nevoilor psihologice prin ajutorul acordat la scrierea scrisorilor către rude și prin activități educaționale și recreative.

Nightingale mergea prin secții noaptea, oferind sprijin pacienților și acest lucru i-a adus titlul de „Doamna cu lampa”. A câstigat respectul soldaților și al instituțiilor medicale deopotrivă. Realizările sale în furnizarea îngrijirilor medicale și reducerea ratei mortalității la aproximativ 2% i-au adus faima în Anglia prin intermediul presei și al scrisorilor soldaților. (Investigațiile istoricilor din secolul al XX-lea au arătat că rata mortalității la Spitalul Barrack sub îngrijirea lui Nightingale era de fapt mult mai mare decât cea raportată – guvernul britanic ascundea rata reală a mortalității).

🩺 Reforme în sănătate

Nightingale a ținut o evidență amănunțită cu privire la funcționarea Spitalului Barrack, cauze de boală și deces, eficiența personalului medical etc. A fost înființată o Comisie Regală, care și-a bazat concluziile pe datele și analizele statistice furnizate de Nightingale. Rezultatul a fost marcat de reforme în sistemul militar, dar și în cel medical.

Modelele statistice dezvoltate de Nightingale – cum ar fi graficul Coxcomb, pe care l-a elaborat pentru a evalua mortalitatea – și conceptele ei de bază privind asistența medicală rămân aplicabile și astăzi. Din aceste motive ea este considerată fondatoarea asistenței medicale moderne.

 

🩺 1870 – Sănătate pentru toată lumea

Florence era bolnavă, dar bogată, astfel că și-a putut permite să plătească asistența medicală privată, însă știa că cei mai mulți oameni nu puteau face același lucru.

Oamenii săraci se puteau îngriji doar unul pe celălalt. Scrierile sale „Notes on Nursing” privind asistența medicală au avut ca scop educarea oamenilor despre modalitățile de îngrijire a rudelor și vecinilor bolnavi. Ea a vrut să îi ajute pe cei mai săraci din societate și a trimis asistente medicale instruite în casele oamenilor săraci pentru a-i ajuta. Această încercare de a face îngrijirea medicală disponibilă tuturor, indiferent de clasă sau de venit, a fost un precursor timpuriu al Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie.

 

🩺 2019 – Sănătate pentru toți

Tema anului 2019, stabilită de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, este „Health for All” – „Sănătate pentru toți”. Înseamnă că sănătatea ar trebui să fie atinsă de toată lumea într-o anumită țară. Sănătatea în acest context înseamnă nu doar disponibilitatea serviciilor de sănătate, ci starea completă a sănătății fizice și mintale care permite unei persoane să aibă o viață productivă din punct de vedere social și economic.

 

!Mulțumim tuturor asistenților medicali care își dedică viața sănătății noastre!

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *