Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Ziua Internaţională a Alfabetizării

Ziua Internaţională a Alfabetizării

Ieri, dar cu 51 de ani în urmă, UNESCO proclama oficial data de 8 septembrie ca Zi Internaţională a Alfabetizării cu scopul de a mobiliza comunitatea internaţională şi de a promova alfabetizarea ca instrument al dezvoltării. Cu toate eforturile semnificative făcute de atunci până în prezent, 15 % din populaţia lumii încă nu ştie să scrie sau să citească, iar femeile reprezintă două treimi din populaţia analfabetă.

Din 1966, lumea s-a schimbat, dar trebuie ca fiecăre femeie şi fiecăre bărbat din lume să aibă o calificare, competenţe şi oportunitatea de a deveni orice îşi doreşte, cu demnitate şi respect.

 

📕 Analfabetismul şi alfabetizarea în lume

Citește și: Aproape jumătate dintre elevii români sunt analfabeți funcțional

În ultimii 16 ani a crescut cu 4% numărul adulţilor alfabetizaţi, la fel şi al tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani, şi cu 6% mai multe femei din lume ştiu să scrie şi să citească.

S-au făcut progrese importante în afabetizarea tinerilor, în Maroc, Zambia şi Nepal, şi în cea a femeilor, din Burundi, Timorul de Est şi Egipt.

Rezultatele se datorează accesului mai bun la educaţie şi învăţământului obligatoriu în cele mai multe dintre ţări.

Cu toate acestea, în lume sunt încă 758 de milioane de adulţi şi 114 milioane de tineri care nu ştiu să scrie sau să citească, iar femeile reprezintă două treimi din populaţia analfabetă – conform ultimele date publicate de Institutul pentru Statistică al UNESCO.

Rapoarte ale Comisiei Europene au plasat România pe primul loc în topul analfabetismului din UE, în condiţiile în care cei mai mulţi părinţi decid să îşi retragă copii de la şcoală.

6% din populaţia României nu ştie carte, adică peste 250.000 de români nu ştiu nici măcar să se semneze,  arătau statisticile prezentate de Federaţia Naţională a Organizaţiilor 

Paginarium îți pune la dispoziție o bibliotecă virtuală considerabilă care te va purta spre alte lumi și te va învăța o mulțime de lucruri noi care te vor face să evoluezi și să fii mai înțelept.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *