Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Ziua internaţională a alfabetizării

Ziua internaţională a alfabetizării

Ziua internaţională pentru alfabetizare este marcată anual la data de 8 septembrie şi reprezintă o oportunitate de evidenţiere atât a progresului obţinut în rata de alfabetizare la nivel mondial, cât şi a provocărilor cu care se confruntă încă acest sector.

În 2022, Ziua internaţională pentru alfabetizare va fi celebrată pretutindeni cu tema „Transformarea spaţiilor de învăţare a alfabetizării” şi va reprezenta o oportunitate de a regândi importanţa fundamentală a spaţiilor pentru învăţarea alfabetizării pentru a construi rezilienţa şi a asigura o educaţie de calitate, echitabilă şi incluzivă pentru toţi.

Contextul global aflat în schimbare rapidă a căpătat un nou sens în ultimii ani, împiedicând progresul eforturilor globale pentru alfabetizare. În urma pandemiei recente, aproape 24 de milioane de elevi este posibil să nu se întoarcă niciodată la educaţia formală, iar dintre aceştia se estimează că 11 milioane vor fi fete şi femei tinere. Pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă, trebuie să îmbunătăţim şi să transformăm spaţiile de învăţare existente printr-o abordare integrată şi să facem posibilă învăţarea alfabetizării în perspectiva învăţării pe tot parcursul vieţii, notează sursa citată.

În 2021, Ziua internaţională pentru alfabetizare a explorat modul în care poate contribui alfabetizarea la construirea unei baze solide pentru o recuperare centrată pe om, cu un accent special pe interacţiunea dintre alfabetizare şi abilităţile digitale necesare tinerilor şi adulţilor analfabeţi. Ziua internaţională pentru alfabetizare a fost în 2021 un prilej de a reimagina predarea şi învăţarea viitoare în scopul alfabetizării, în cadrul şi dincolo de contextul pandemiei.

Din 1967, celebrarea Zilei internaţionale pentru alfabetizare a avut loc anual în întreaga lume pentru a reaminti publicului importanţa alfabetizării ca un aspect legat de demnitate şi drepturile omului. În ciuda progreselor înregistrate, provocările legate de alfabetizare persistă, în prezent existând 771 de milioane de persoane analfabete în întreaga lume, majoritatea femei, cărora le lipsesc încă abilităţile de bază de citire şi scriere şi care se confruntă cu o vulnerabilitate crescută. (agerpres)

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *