Meniu
Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

Poate fi greu să te concentrezi în timp ce citești din mai multe motive. Dacă vorbim despre prezent, vorbim despre tehnologia care se schimbă de la un an la altul, despre device-uri din ce în ce mai performante și cu riscuri mai mari (în ceea ce privește atenția și concentrarea), informații din ce în ce mai multe și variante etc. Însăși tehnologia poate fi un factor de distragere a atenției. Când apare o notificare pe telefon, poate fi greu să o ignori și să continui să citești. Oamenii din jurul tău pot avea, de asemenea, un impact asupra menținerii concentrării. Mediul în care te afli reprezintă un alt factor. Faptul că citești acasă îți poate permite să te concentrezi mai bine decât dacă te-ai afla într-o cafenea plină de oameni gălăgioși.

Vom discuta despre ce poți face pentru a-ți menține concentrarea în timp ce citești. Unele dintre aceste metode pot funcționa pentru tine, iar altele nu. Totul este să știi ce declanșează ruperea concentrării tale și să modifici ulterior acele distrageri, astfel încât să nu te mai deranjeze. Dacă este nevoie să închizi telefonul pentru a citi cu adevărat o carte, atunci asta este ceea ce trebuie să faci. 

  • Închide-ți telefonul mobil: îndepărtează tentația de a verifica mereu mesajele/e-mailurile/notificările de pe rețele sociale
  • Găsește un loc liniștit de lectură: găsirea unui loc liniștit, departe de zgomot, va ajuta procesul lecturii și al reținerii informațiilor. Și ceilalți oameni pot ajuta la crearea unui mediu mai bun de concentrare.
  • Ascultă muzică ambientală, fără versuri, în timp ce citești: unele forme de muzică ambientală, fără versuri, te pot ajuta la concentrare.
  • Fă pauze: oferă minții tale puțină odihnă, permițându-i să-și reîncarce capacitatea de focalizare.
  • Să ai un scop precis: obiectivele clare oferă citirii un final care se poate realiza și, mai mult, te pot motiva să termini tot ce ai de citit și să continui cu alte materiale/cărți la fel de interesante.

  • Găsește lucruri interesante: găsește un aspect al lecturii sau despre autor care te va face să înveți sau să vrei să afli mai multe despre el.
  • Încearcă să-ți amintești ceea ce ai citit: citește cu intenția de a-ți aminti. După ce citești câteva pagini, încearcă să-ți amintești ceea ce tocmai ai citit pentru a te asigura că ești concentrat.
  • Sună un prieten: nu, nu-l suna în timp ce citești. Dar poate o întâlnire cu prietenii, o întâlnire la care toată lumea va citi, te va face mai responsabil și mai concentrat. După aceea, puteți discuta despre subiectul cărții și dezbate anumite aspecte care v-au plăcut sau nu.
  • Citește de două ori: repetarea anumitor pasaje te poate ajuta foarte mult la reținere.
  • Nu încerca să faci mai multe lucruri în timp ce citești: creierul este foarte bun doar la concentrarea pe un singur lucru, pe rând. Dedică-ți timp de citit și doar pentru citit și după aceea treci la alt lucru, la altă sarcină de îndeplinit.

 

foto: Pexels

Scris de

Comments (23)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *