Meniu
Unul din trei adolescenți nu citește o carte de plăcere într-un an

Unul din trei adolescenți nu citește o carte de plăcere într-un an

Dacă nu îți amintești ultima dată când ai văzut un adolescent citind o carte, un ziar sau o revistă, nu ești singur. În ultimii ani, mai puțin de 20% dintre adolescenți au declarat că citesc zilnic o carte, o revistă sau un ziar din plăcere, în timp ce peste 80% spun că folosesc rețelele sociale în fiecare zi, potrivit cercetărilor publicate de American Psychological Association.

În comparație cu generațiile anterioare, adolescenții de azi petrec mai mult timp online și mai puțin timp în mod tradițional, cum ar fi cărțile. Timpul petrecut în lumea digitală a înlocuit timpul petrecut în lumea reală. Cândva era o bucurie să citești de o carte sau să urmărești un documentar la televizor.

Ca să înțelegem cât de mult s-au schimbat lucrurile, în anul 2010, un adolescent raporta că petrecea aproximativ două ore pe zi trimițând mesaje, puțin peste două ore pe zi pe internet – activitatea de pe internet includea mai mult jocuri – și mai puțin de două ore pe zi pe rețelele sociale” – un total de aproximativ șase ore pe zi doar pentru trei activități digitale în timpul liber. Elevii din prezent au raportat un total de cinci ore pe zi dedicat mediului digital. 

Adolescenții, chiar și profesorii, se pot confrunta cu adevărate provocări: Gândește-te cât de dificil trebuie să fie să citești chiar și cinci pagini dintr-un manual de 800 de pagini atunci când ești obișnuit să-ți petreci cea mai mare parte a timpului comutând între o activitate digitală și alta în doar câteva secunde.

Nu vorbim despre lipsă de inteligență în rândul tinerilor, dar aceștia au mai puțină experiență în a se concentra pentru perioade mai lungi de timp și a citi text mai lung. A fi capabil să citești un text considerabil este crucial pentru înțelegerea problemelor complexe și dezvoltarea abilităților de gândire critică. Democrațiile au nevoie de alegători informați și cetățeni implicați, care să se poată gândi la probleme, iar asta ar putea fi mai dificil pentru cei din prezent care sunt bombardați cu tot felul de informații digitale nefiltrate corespunzător.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *