Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Tu cât de profund citești?

Tu cât de profund citești?

Pentru a citi mai profund, pentru a face posibil acel proces de lectură care îți stimulează imaginația, cel mai important lucru de făcut este să îți iei timp. Nu poți citi în profunzime dacă răsfoiești carte sau dacă citești pe diagonală. Când îți exersezi lectura și lucrezi la un text, acesta îți poate oferi doar ceea ce ai pus în el.

Într-un moment în care cei mai mulți dintre noi citim  superficial, texte de dimensiuni mici, care promovează rapiditatea – texte, tweeturi, e-mailuri, statusuri – poate fi dificil să ne reeducăm creierul să citească într-un ritm deloc grăbit, dar este vital. Lectura lentă îți schimbă mintea în felul în care exercițiile îți schimbă corpul: se va deschide o lume cu totul nouă, vei simți și vei acționa diferit, pentru că acele cărți vor fi mai deschise și mai vii pentru tine.

Pentru a citi în profunzime, asigură-te că aloci cel puțin 15 minute pentru a citi o carte și, mai mult, poți încerca acest exercițiu:

Observă dacă începi să treci peste secțiuni sau să omiți anumite cuvinte/paragrafe. Apoi, dă înapoi. Te poate ajuta să folosești degetul pe pagină pentru a sublinia textul pe măsură ce-l parcurgi.

Păstrează un dicționar în apropiere. Dacă nu ești sigur de definiția anumitor cuvinte, oprește-te și caută-le. Desigur, depinde foarte mult de genul abordat. Nu tot timpul avem nevoie de un dicționar.

Recitește activ. Dacă ceva te încurcă sau simți că nu ai înțeles de prima dată, recitește. Dacă există vreun pasaj complicat, încearcă să-l citești cu voce tare sau să-l exprimi în propriile cuvinte. Și dacă cele de mai sus nu reușesc, marchează textul „supărător” cu un sticker colorat. Este posibil să găsești soluții, să clarifici mai târziu și astfel vei putea reveni la ele.

Folosește note adezive. Marchează pasajele din carte care rezonează cu tine. Poate că ideile te fascinează sau poate că ești impresionat de limbajul autorului. Când termini cartea, întoarce-te la acele pagini pentru a vedea dacă mai simți la fel. Uneori niște pasaje bune pot fi demne de niște postări pe rețelele de socializare care vor strânge mii de like-uri.

Rezumă. La sfârșitul sesiunii de lectură, rezumă, cu propriile cuvinte, ceea ce tocmai ai citit. (Există un motiv pentru care profesorul tău din liceu ți-a pus întrebări după fiecare capitol!)

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *