Meniu
Trei lucruri de încercat atunci când copilul tău urăște să citească

Trei lucruri de încercat atunci când copilul tău urăște să citească

Avem vești proaste și vești bune. Vestea proastă este că, dacă micuții tăi sunt suficient de mari pentru a citi în mod independent, dar nu vor, ai întârziat cam șase ani pentru a face acest lucru corect. Vestea bună este că încă mai e timp să încerci să remediezi această situație.

Dar, mai întâi, să clarificăm un aspect. Atunci când copiii urăsc cititul nu este din cauza naturii sau personalității lor (cu excepția cazului în care sunt dislexici sau au alte afecțiuni care afectează capacitatea de a citi), cel mai probabil este din cauza că părinții nu au reușit să ofere mediul potrivit pentru dezvoltarea obiceiului de a citi. 

Și iată cum să o faci odată ce copiii tăi au ajuns la vârsta cititului.

Nu fi ipocrit

Copiii au un simț acut al corectitudinii. De aceea, poate fi greu să le explici de ce tu nu citești, dacă tot spui că cititul este atât de benefic. Deci, ia o carte și fii un exemplu bun. Un caz ideal ar fi ca tu și copilul tău să citiți în același timp sau chiar în aceeași cameră. Fă din asta o tradiție de familie și o oportunitate de a crea o relație cât mai profundă și exemplară.

 

Creează o rutină de lectură

Acest lucru necesită un pic de efort pentru configurare. Pentru lectură, o rutină bună ar fi să ai o sesiune scurtă de lectură zilnică sau, cel puțin, în anumite zile. Cercetările spun că durata sesiunii nu trebuie să fie mai mare de 15 minute, ceea ce ar trebui să fie posibil pentru orice copil.

 

Elimină distragerile

Când toată lumea citește în același timp, înseamnă că nimeni nu face altceva. O distragere puternică este tehnologia și, în special, telefoanele mobile. O soluție optimă ar fi folosirea unui software de control parental pentru a bloca aplicațiile de divertisment la anumite ore. Dar poți să folosești și o aplicație de citire care blochează toate celelalte aplicații până când a fost efectuată o anumită „cantitate de lectură”. (https://readtoplay.io/en)

Oricare dintre aceste mici trucuri ar putea fi potrivite, dar încearcă să le combini pentru un efect maxim. În cazul în care stai destul de prost cu timpul, alege opțiunea aplicației de citire – durează doar câteva minute pentru a o configura și chiar poate funcționa. Dar, orice ai face, nu da vina pe copiii tăi pentru ceea ce fac sau nu – ei sunt doar o reflectare a abordării tale parentale. Succes! 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *