Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Top 5 efecte benefice pe care le are cititul asupra creierului

Top 5 efecte benefice pe care le are cititul asupra creierului

Atunci când erai copil, probabil ți s-a spus să citești pentru că „este bine”. Părinții și profesorii au încercat să ne arate numeroasele beneficii ale cărților, dar ți-a spus cineva vreodată ce se întâmplă cu creierul tău atunci când citești? S-ar putea să fii surprins să afli exact ce se întâmplă în capul tău atunci când deschizi o carte.

 

Cititul este probabil unul dintre cele mai bune hobby-uri din lume și unul dintre cele mai sănătoase. Indiferent dacă citești ficțiune sau non-ficțiune, un ziar sau o poezie, cititul nu este doar educativ și informativ, ci este și distractiv și relaxant. Și, deși este încă o zonă neexplorată, cercetările despre lectură au arătat numeroasele avantaje ale sale.

De-a lungul anilor, medicii, oamenii de știință și cercetătorii au confirmat că lectura este o activitate de reducere a stresului care poate scădea ritmul cardiac și tensiunea arterială. S-a dovedit că îmbunătățește amintirile oamenilor, crește puterea creierului și chiar îmbunătățește abilitățile empatice.

Deci, ce face mai exact cititul? Totul începe cu creierul. Atunci când ne uităm la cuvintele de pe o pagină, creierul nostru rulează mai multe procese simultane, de la analiza cuvintelor și detectarea auditivă la vocalizare și vizualizare etc.

 

📕 Cititul ajută creierul să formeze mai multe conexiuni

Nu este neobișnuit ca oamenii să spună că o carte le-a schimbat viața, dar știai că cititul unui roman poate schimba de fapt creierul? Cercetătorii de la Universitatea Emory au descoperit că citirea unei narațiuni poate provoca schimbări la nivelul creierului, nu numai în timpul participării la activitate, ci și în conectivitatea stării de repaus. Ce înseamnă exact asta?

Potrivit studiului, atunci când citim, conexiunea dintre cortexul temporal stâng al creierului – zona asociată cu recepția limbajului – se accentuează. Mai mult, acea activitate intensificată continuă câteva zile după lectură.

 

 

📕 Pune cititorul în pantofii personajelor, la propriu și la figurat

Conform aceluiași studiu realizat de Universitatea Emory, cititul nu numai că intensifică conectivitatea în cortexul temporal, dar crește și activitatea în partea centrală a creierului sau regiunea responsabilă de activitatea motorie senzorială primară. Când citim, neuronii din această zonă a creierului se activează pentru a crea o senzație. Așadar nu doar citim despre acțiunea cărții, ci și experimentăm senzațiile descrise.

De exemplu, dacă citești un pasaj din Harry Potter în care acesta fuge de demenți, neuronii asociați cu actul fizic de a alerga sunt de fapt activați. Un fenomen cunoscut sub numele de cunoaștere fundamentată, cititul nu te pune doar în pantofii vreunui personaj, ci literalmente faci asta prin biologia creierului.

 

 

📕 Reface creierul și creează materie albă nouă

Vrei să îmbunătățești comunicarea creierului? Pur și simplu deschide o carte, deoarece, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Carnegie Mellon, exercițiile de citire – cel puțin la copii – pot modifica țesutul creierului în moduri pozitive.

În 2009, oamenii de știință Timothy Keller și Marcel Just au descoperit că instrucțiunile intense de îmbunătățire a lecturii la copiii mici determină, de fapt, creierului să se dezvolte. În acest sens, creierul creează mai multă materie albă care îmbunătățește comunicarea în creier. Rezultatele sugerează că deficitele de lectură la copii pot indica probleme specifice în circuitele creierului care pot fi tratate și îmbunătățite odată cu citirea.

 

 

📕 Crește capacitatea memoriei de lucru

Fiind considerată o activitate provocatoare din punct de vedere neurobiologic, cititul este cel mai bun antrenament pentru creierul tău din mai multe motive. Principalul dintre ele este capacitatea de a îmbunătăți memoria, dar cum exact absorbția informațiilor scrise crește capacitatea de memorie a creierului?

Lectura implică mai multe funcții ale creierului, inclusiv procese vizuale și auditive, conștientizare fonemică, fluență, înțelegere etc. Conform cercetărilor  de la Laboratoarele Haskins, citirea, spre deosebire de vizionare sau ascultare, oferă creierului mai mult timp pentru a se relaxa, gândi, prelucra și imagina narațiunea. Această activitate mentală sporită te ajută să-ți menții memoria ascuțită. Citirea și procesarea a ceea ce este scris, de la litere, cuvinte, propoziții, până la poveștile în sine, stimulează activitatea creierului.

 

📕 Extinde intervalul de atenție al cititorului

Un alt efect secundar al acestui antrenament al creierului este că cititul nu numai că îmbunătățește memoria, dar crește și întinderea atenției. Datorită stilului narativ secvențial al majorității cărților – începutul, mijlocul și sfârșitul – lectura încurajează creierul să gândească în mod similar în succesiune și, astfel, să petreacă mai mult timp pentru a construi o poveste, mai degrabă decât să se repezească prin fiecare detaliu.

Potrivit neurologului Susan Greenfield și al cărții sale Mind Change, internetul a îmbunătățit capacitatea utilizatorilor de memorie pe termen scurt și capacitatea de multi-tasking. Când citim un roman, citim liniar, mai degrabă decât sărim în mod sporadic de la filă în filă și ne gândim încet la informațiile din fața noastră. Acest exercițiu de a-ți face timp pentru a prelucra narațiunea, pentru a te gândi la straturile complexe ale poveștii și la modul în care acestea se potrivesc, crește de fapt capacitatea de întindere a atenției, în special la copii.

Scris de

Comment (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *