Meniu
Top 5 ecranizări după cărți celebre

Top 5 ecranizări după cărți celebre

Doar pentru că unii oameni nu prea citesc nu înseamnă că nu se pot bucura de cele mai bune povești. Mulțumită Hollywood-ului, putem experimenta unele dintre cele mai provocatoare povești care au făcut saltul de la pagină la ecran.

 

Nu toate adaptările filmelor preiau exact informația din cărți. Deoarece cărțile tind să fie mai lungi, este de obicei necesar să se creeze un scenariu complet nou pentru a crea o versiune de film. Apoi, totul depinde de libertatea creativă a scenariștilor, regizorilor, producătorilor și  depinde chiar și de actorii înșiși.

 

⚠️ Desigur, recomandăm mai întâi citirea cărții, apoi vizualizarea filmului.⚠️

 

📗📗📗 Cele mai bune 5 de filme bazate pe cărți

În timp ce s-ar putea să auzi uneori un spectator nemulțumit bolborosind ceva despre cum „cartea a fost mult mai bună decât filmul”, aceste filme bazate pe cărți sunt cunoscute de toată lumea:

 

📗 Să ucizi o pasăre cântătoare – Harper Lee

Această adaptare a romanului clasic al lui Harper Lee reprezintă una dintre cele mai bune interpretări ale lui Atticus Finch, fiica sa Scout și a pustnicului satului Boo Radley. Filmul surprinde efectiv două dintre cele mai puternice elemente din carte.

 

📗 Micuțele doamne – Louisa May Alcott

LOUISA MAY ALCOTT s-a născut la 29 noiembrie 1832, la Germantown, Pennsylvania. Este o scriitoare feministă americană, cunoscută cu precădere datorită celebrului ei roman, Micuțele doamne. Publicat inițial în două volume în anii 1860, romanul, în parte autobiografic, este povestea anilor pe care i-a petrecut alături de surorile sale în orășelul Concord din Massachusetts. Publicată la 30 septembrie 1868, cartea a avut un succes imediat, vânzându-se în mai mult de 2 000 de exemplare. Urmarea a fost un al doilea volum (1869), care s-a vândut într-un tiraj de 13 000 de exemplare.

Îmbogățită cu imagini din filmul scris și regizat de Greta Gerwig și în care joacă Timothée Chalamet, Chris Cooper, Laura Dern, Louis Garrel, James Norton, Bob Odenkirk, Florence Pugh, Saoirse Ronan, Eliza Scanlen, Meryl Streep și Emma Watson, Micuțele doamne este povestea mereu seducătoare a patru surori din orășelul Concord, Massachusetts, Meg, Jo, Beth și Amy, care trec prin aventurile și greutățile epocii de după încheierea Războiului Civil din SUA.

 

📗 Vrăjitorul din Oz – Lyman Frank Baum

Filmul „Vrăjitorul din Oz” a jucat un rol puternic în viața copiilor, mai ales pentru acea generație. A fost prima imagine clară care descrie imaginația autorului despre minunatul ținut Oz.

Deși calitatea cinematografiei s-a îmbunătățit de atunci, filmul este plin de imagini colorate care a revoluționat acea perioadă și a rămas memorabil de-a lungul anilor.

 

 

📗 Marile speranțe – Charles Dickens

Cartea Marile speranțe a lui Charles Dickens a necesitat multe tăieturi pentru o adaptare ecranizată cu lungime potrivită.

Din fericire, această adaptare a lui David Lean pare să fi „stors” cu succes conținutul principal în două ore, rămânând însă fidel poveștii prezentate în carte.

 

 

📗 Stăpânul inelelor – J.R.R. Tolkien

În ciuda numărului ridicat de volume din trilogia lui Tolkien, seria de filme a lui Peter Jackson surprinde aproape perfect aventurile hobbiților.

Cu toate acestea, o absență simțită de mulți telespectatori a fost cea a lui Tom Bombadil, care avea o prezență mai mare în carte.

 

📗 Harry Potter – J. K. Rowling (2002-2011)

Seria de filme Harry Potter a fost la fel de populară ca volumele scrise.

Deși filmul a trebuit să se reducă dramatic miile de pasaje din cărți, portretizarea uluitoare a multora dintre elementele fanteziste face din filme o formă de artă în sine.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *