Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Top 5 cuvinte cu poveste

Top 5 cuvinte cu poveste

Te-ai întrebat vreodată cum s-a născut un anumit cuvânt sau când a început să semnifice ceea ce înseamnă astăzi?

În fiecare zi folosim cuvinte diferite, fără să ne dăm seama că acestea se foloseau din cele mai vechi timpuri. Multe cuvinte și-au schimbat sensul și urmărirea acestuia este ca o mare aventură în întreaga lume. Etimologia este o știință fascinantă care examinează originea cuvintelor și dezvoltarea istorică a sensurilor lor. Fiecare cuvânt are propria poveste și personalitate, deci să aruncăm o privire la unele dintre cuvintele care sunt utilizate în mod regulat.

 

 

 

💡 Muşchi

Când auzim cuvântul mușchi, cu toții ne gândim la forță, exerciții fizice sau sală de sport. Toți îi avem, deși unii dintre noi avem mai mulți, iar alții au mai puțini. Deci, cum s-a ajuns la acest cuvânt?

Termenul de mușchi provine de la cuvântul latin „musculus” care înseamnă „șoarece mic”. Romanii au perceput mușchii (în starea de încordare) ca niște șoareci mici care se mișcă sub piele, așa că au considerat că este potrivit să folosească acest termen pentru țesutul muscular. Mușchii sunt priviți altfel astăzi și nimeni nu îi asociază cu aceste mici mamifere.

 

 

💡 Whisky

Whisky-ul este de mult timp pe rafturile barurilor, dar de unde a venit cuvântul? Potrivit lingviștilor, cuvântul „whisky” provine de la un cuvânt englez vechi, „uskebeaghe” (1581). Este o combinație a cuvântului galic „uisce” care înseamnă apă și cuvântul galic „beatha” (bethu), care înseamnă viață.

Împreună, aceste cuvinte sunt traduse ca „apa vieții”, un termen pe care romanii l-au folosit pentru alcoolul distilat (aqua vitae). Mulți ar fi de acord că acesta este exact ceea ce este whisky-ul.

 

 

💡 Salariu

Probabil cel mai important cuvânt din această listă. Cu toții așteptăm ziua în care primim salariul. Cuvântul a fost folosit din cele mai vechi timpuri, iar valoarea sa s-a schimbat mult de atunci. Sarea era un ingredient extrem de valoros pentru proprietățile sale bogate. Sarea îmbunătățește aroma mâncării și ajută la conservare. Pe lângă utilizarea sa culinară, are multe alte aplicații.

Militarii romani obișnuiau să cumpere sare. Această plată a fost numită „salariu”, derivată din cuvântul „salarius” care înseamnă „sare”. Așadar, acum cunoaștem și originea expresiei. Mai târziu, „salariul” a devenit un termen folosit pentru plățile primite de soldații din Imperiul Roman. Cuvintele au supraviețuit până azi și sunt folosite pentru salarii.

 

 

💡 Sabotaj

Conform unei teorii, termenul provine din Franța secolului al XIX-lea și provine din „saboți”, pantofi ieftini din lemn care erau purtați de către cetățenii săraci. Pantofii aceia erau zgomotoși atunci când erau purtați pe străzi. Francezii aveau un termen pentru a descrie o persoană care pășește în ele: „saboter”.

Cuvântul s-a schimbat în „sabotaj” și sensul său a trecut de la încălțămintea zgomotoasă la „distrugere deliberată”. Această tranziție are o poveste în spatele ei, dar etimologii par să o pună la îndoială. Când muncitorii francezi au intrat în grevă în fabricile lor, aceștia își introduceau pantofii în mașinării pentru a le strica. Conform povestirii, pantofii au devenit un simbol al distrugerii.

 

 

💡 Seminar

Astăzi, seminariile sunt adesea întâlniri plictisitoare la care oamenii participă și încearcă să învețe ceva. Cuvântul latin „seminarium” a avut o altă semnificație: „teren de producție” sau „pepinieră” sau „parcelă”. Cuvântul derivă de la „seminarius” care înseamnă „de sămânță”, dar în cele din urmă sensul de „seminar” provine de la cuvântul latin „semen” (sămânță).

Așa că data viitoare când mergi la un seminar, ține cont de faptul că cineva vrea să-ți fertilizeze creierul.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *