Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Top 5 cărți care au schimbat lumea

Top 5 cărți care au schimbat lumea

Top 5 cărți care au schimbat lumea

 

1984 – George Orwell

Opera clasică a lui George Orwell a lansat subgenul distopiei, în care autorii își imaginează un viitor nu atât de îndepărtat descris ca un loc de coșmar controlat de guvern, unde libertatea nu mai există. Cărți precum „451° Fahrenheit” (Ray Bradbury), „Portocala mecanică” (Anthony Burgess) și „Minunata lumea nouă” (Aldous Huxley) nu ar fi existat fără ca Orwell să fi scris prima dată „1984”. Am avut noroc că anul 1984 nu s-a dovedit a fi întocmai cum l-a prezis Orwell atunci când a scris cartea, care a fost publicată în 1949. Opera urmărește un om care trăiește într-o societate controlată de un fel de lider divin numit Big Brother, care guvernează folosind supravegherea continuă, frica, forța, lider despre care nu știm dacă există într-adevăr sau nu. Cartea va fi întotdeauna un memento important că libertatea de exprimare și de gândire merită orice sacrifiu în societate.

Fabulele lui Esop

O altă operă o reprezintă colecția de fabule și povești ale lui Esop, un sclav din Grecia antică, care se presupune că le-a scris sau le-a cules cândva în timpul vieții între 620 și 560 î.Hr. Faptul că aceste povești scrise în Grecia antică de un sclav sunt cunoscute și astăzi este uimitor. Fabule precum „Țestoasa și iepurele” și „Greierele și furnica” sunt încă povestite copiilor din întreaga lume și reinterpretate sub diferite forme. Poveștile folosesc animale în loc de personaje umane în situații amuzante și deseori fantastice pentru a ilustra lecții simple de viață, cum ar fi „încet și constant câștigi o cursă” și „nu lăsa pe mâine ce poți face azi”. Fabulele vor continua să fie folosite pentru a preda lecții morale de viață.

 

Analectele lui Confucius

O colecție de ziceri și idei ale filosofului chinez despre care se crede că a fost notată de urmașii săi și este considerată cea mai importantă carte din confucianism. Confucius ar putea fi înfățișat ca fiind un filozof estic obscur și impenetrabil, dar într-adevăr multe dintre învățăturile sale au implicat lecții morale, inclusiv o versiune timpurie a Regulii de Aur. De asemenea, a crezut cu tărie în puterea strămoșilor, loialitatea familiei și respectul acrodat bătrânilor. Această carte cu ziceri ale filosofului este una dintre cele mai citite și studiate cărți din China. Este, de asemenea, considerată a fi una dintre cele mai influente lucrări despre filozofia, valorile și gândirea chineză și generală din Asia de Est din toată istoria, influența sa rămânând în vigoare și astăzi.

Arta războiului – Sun Tzu

Acest tratat militar chinez a fost adoptat de oamenii de afaceri ca o carte de sfaturi despre cum să negocieze cu lumea capitalismului. Fiecare dintre cele 13 capitole ale cărții abordează un aspect diferit al războiului cum ar fi spionajul, gândirea rapidă și evitarea masacrelor și atrocităților. Sun Tzu a fost un militar chinez și un foarte respectat strateg, care credea că războiul trebuie evitat pe cât posibil și terminat rapid și eficient atunci când este necesar. Învățăturile sale din carte au fost îmbrățișate de lumea afaceriștilor și a dreptului pentru a învăța cum să câștigi în argumente și negocieri. El a subliniat importanța pregătirii și a flexibilității în fața neprevăzutului.

 

Biblia – King James

Deși aceasta nu a fost prima traducere în limba engleză a Bibliei creștine, aceasta este cea mai cunoscută versiune, cea mai citită și cea mai tipărită carte din istorie. Lucrarea este considerată o realizare uimitoare în literatură din punct de vedere al frumuseții și efortului savant care a fost depus în crearea ei, deoarece traducerea a fost compilată din diferite cărți în diverse limbi pentru a crea cea mai bună Biblie posibilă, după ordinul Regelui James. Traducerea a fost făcută de 47 de savanți, toți membri ai Bisericii Angliei. Proiectul a fost început în 1604 și a fost publicat pentru prima dată în 1611. Biblia este textul fondator al credinței creștine și o mare parte a moravurilor și gândirii societății occidentale se bazează pe această carte.

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *