Meniu
Top 10 cele mai vândute cărți din lume

Top 10 cele mai vândute cărți din lume

Preferințele literare ale „devoratorilor” de cărți poate că nu coincid întotdeauna, ceea ce este foarte bine. Există loc pentru fiecare cititor, pentru fiecare scriitor, pentru orice gen și specie în literatură, iar diversitatea e un factor important. Plăcerea de a citi este alimentată de darul pe care îl au cărțile. Dar, pe de altă parte, există și cărți care au marcat istoria omenirii și care s-au adresat, în mod extraordinar, unei părți extinse a cititorilor. Sunt titluri care, vrând nevrând, ți-au trecut prin fața ochilor, indiferent dacă le-ai citit sau nu.

Iată un top cu cele mai vândute cărți din istorie, cărți cu poveste care au trecut prin mâna a milioane de oameni și care continuă să fie la fel de fascinante. Chiar dacă nu intră în topul acesta, fiecare carte este specială în felul ei, prezintă o poveste fascinantă redată de mâna scriitorului și ne ajută fie să ne relaxăm, fie să trăim o aventură, să învățăm lucruri noi sau să vedem lumea cu alți ochi.

 

① Biblia

Biblia se pare că este cea mai citită carte a tuturor timpurilor, conform Guinness World Records. Uimitor sau nu, opera de căpătâi a spiritualității creștine a vândut nu mai puțin de 3,9 miliarde de ediții în ultimii 50 de ani. Compusă din Vechiul și din Noul Testament, Biblia a câștigat competiția cu celelalte opere scrise ale omenirii, și nici nu e de mirare: e considerată de mulți ca fiind lăcașul sfânt al tuturor învățămintelor, cunoștințelor și lecțiilor de viață de care are nevoie umanitatea. Se spune că, indiferent de credința ta, e recomandat să străbați măcar o dată paginile pline de învățăminte pentru a vedea dacă te identifici. După unii, este pură ficțiune, după alții, cea mai importantă carte a tuturor timpurilor, însă un lucru e cert: cuvintele sunt cele mai citite din istoria omenirii!

De asemenea, Coranul, cartea sacră a Islamului, care de la publicarea sa în secolul al VI-lea a fost tipărit de circa 800 de milioane de ori, nu putea lipsi din acest top. Specialiștii susțin că în următorii ani este posibil să depășească opera lui Mao.

 

② Citate – Mao Tse-tung

China este una dintre cele mai populate țări din lume, așa că era de așteptat ca, după Biblie, una dintre operele sale reprezentative să ocupe poziția secundă în topul celor mai citite cărți ale tuturor timpurilor. Se pare că numai în ultimii 50 de ani, cartea care conține citatele și învățăturile lui Mao Tse-Tung a vândut 820 de milioane de exemplare, ceea ce înseamnă aproape un miliard de ediții vândute. Cartea conține un cumul de citate din speech-urile și scrierile lui Mao Zedong, fostul conducător al Partidului Comunist din China. A fost publicată în 1964 și distribuită în toată țara.

Unul dintre motivele pentru care a avut parte de atât de mult succes comercial este legat de formatul său: micuța carte roșie era ușor de înghesuit în orice buzunar, ceea ce i-a facilitat trecerea din mână în mână și accesul fulminant în istorie. De asemenea, opera reprezenta la un moment dat un cadou obligatoriu pentru cei care își întemeiau o nouă familie. Azi, Citatele lui Chairman Mao Tse-Tung e mai degrabă un obiect al nostalgiei, dar vânzările continuă să crească, fiind cumpărată pentru a fi dăruită apoi ca suvenir turistic de către cei care au vizitat cea mai mare națiune a lumii.

 

③ Harry Potter

Pe lângă operele spirituale care ocupă primele două locuri din clasament, inevitabil trebuie să aducem în discuție și genul saga fantasy. Este o carte de care oricine a auzit și pe care majoritatea a citit-o: epopeea Harry Potter. Reprezintă fenomenul literar al începutului de mileniu, opera care a redeșteptat dragostea pentru lectură în inimile copiilor, adolescenților, adulților. Se spune despre J.K.Rowling că a scos de la naftalină genul fantasy, scuturându-l de praf după dispariția lui J.R.R. Tolkien și a lui C.S.Lewis.

Autoarea a dat naștere unor generații de cititori, se spune că este „nașa” tuturor numelor mari ale fantasy-ului de acum și a prilejuit scrierea a numeroase epopei, toate plecând de la prestigiul pe care Harry Potter, Ron Weasley, Hermione Granger și inamicul lor numărul unu, Voldemort, l-au câștigat.

 

④ Stăpânul inelelor

Un critic spunea la un moment dat că cititorii se împart în două categorii: cei care au citit „Stăpânul inelelor” și cei care urmează să o facă. Precursoarea epopeii cu vrăjitori a lui J.K.Rowling, povestea hobbiților, a elfilor și a celorlalte ființe fantastice pornite să salveze lumea de maleficul Sauron, a vândut până în prezent 103 milioane de exemplare. Inspirată, se spune, de teama lui Tolkien de ascensiunea nazismului și de pericolul pe care acesta îl reprezenta pentru Vest, saga de căpătâi a fantasy-ului pornește de la legendele din folclorul britanic și conturează una dintre cele mai frumoase aventuri ale tuturor timpurilor.

Bunătatea, speranța, curajul, alături de întuneric, teamă, război, toate marile teme ale umanității sunt abordate în epopeea lui Frodo și a prietenilor săi.

 

⑤ Don Quijote de la Mancha

Publicat în spaniolă în două părți cu titlurile „El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha” în 1605 (primul volum) și „El ingenioso caballero don Quixote de La Mancha” în 1615 (volumul al doilea), cartea prezintă aventurile lui Don Quijote, autointitulat „cavalerul rătăcitor”, alături de mârțoaga sa Rocinanta și de „scutierul” lui, Sancho Panza, și a făcut înconjurul lumii ajungând în bibliotecile caselor a jumătate de miliard de oameni. La o privire mai atentă, fantasmagoriile lui don Quijote nu sunt în esență rodul „nebuniei” lui, ci mai curând „nebunia” lui este o formă de luptă, un set de arme cavalerești în încercarea lui de dezvrăjire a lumii, de acțiune solitară împotriva permanentei falsificări a marilor valori metafizice în mediul terestru.

Romanul celebru scris de Miguel de Cervantes este probabil cel mai bine vândut text de ficțiune din istorie. Deși au existat controverse în ceea ce privește numărul de copii tipărite, este sigur ca depășește cu mult 200 de milioane și ar putea fi în jur de 400.

 

⑥ Poveste despre două orașe

Poveste despre două orașe este un roman foarte bine vândut și citit de numeroși împătimiți ai lecturii. Este un roman scris de britanicul Charles Dickens în care povestește viața în secolul al XVIII-lea, în timpul revoluției franceze.

Se estimează că romanul a vândut aproximativ 200 de milioane de exemplare, potrivit cifrelor publicate de Perspectives Publishing. Romanul prezintă poveștile mai multor personaje care trăiesc în timpul revoluției franceze în Paris și Londra și situațiile prin care trec, cu impact profund asupra personalității lor.

 

 

⑦ Zece negri mititei

Cartea este considerată capodopera autoarei și descrisă de ea ca fiind cea mai grea carte de scris. A fost pentru prima oară publicat în Regatul Unit, de către editura Collins Crime Club. Un detaliu important al cărții îl constituie un cântec englez publicat în 1868 – Ten Little Injuns. Din motive rasiale, ediția din Statele Unite a fost publicată abia în decembrie 1939, titlul fiind schimbat în: Și n-a mai rămas niciunul.

Celebrul roman politist al Agathei Christie, Zece negri mititei, prinde și el un loc în clasament după ce, prin cele câteva reeditări, s-au vândut aproximativ 130 de milioane de exemplare. Acțiunea a inspirat câteva filme, jocuri video și câteva scenarii pentru piese de teatru.

În roman, zece oameni sunt ademeniți să vină pe o insulă sub diferite pretexte: oferirea unui loc de muncă, o vacanță de vară târzie și neașteptată sau întâlnirea unor prieteni vechi. Fiecare dintre ei a fost făptaș al unei crime, dar fie a scăpat de justiție, fie a comis un act care nu poate fi sancționat legal. Oaspeții sunt acuzați de „crimele” lor în prima seară, prin intermediul unei înregistrări de gramofon, și sunt informați că au fost aduși pe insulă să plătească pentru ce au făcut. Ei sunt singuri pe insulă și nu pot scăpa, datorită distanței prea mari de uscat, dar și datorită vremii capricioase. Fiecare dintre cei zece sunt omorâți, într-o manieră ce face referire la versurile din poezie. Nimeni nu pare să fi rămas în viață după ce ultima persoană moare. O confesiune, sub forma unui epilog al romanului, dezvăluie cum au avut loc toate crimele, dar și cine este criminalul.

 

⑧ Alchimistul

Cartea Alchimistul poate fi considerată una dintre „isteriile” literare ale anilor trecuți. Coelho a vândut numai în România peste un milion de exemplare, ceea ce este, cu siguranță, un record absolut.

A opta cea mai bine vândută carte a tuturor timpurilor a fost tradusă în 81 de limbi și a fost comercializată în nu mai puțin de 65 de milioane de exemplare! De fapt, Coelho a avut, per total, vânzări de peste 215 milioane de ediții, ceea ce îl transformă într-unul dintre cei mai bine cotați romancieri ai tuturor timpurilor. Înainte de a-l blama, poate este momentul să îl redescoperi așa cum e, scăpat de greutatea celebrității, de povara faimei incredibile: cartea ascunde o pildă simplă, dar înțeleaptă – aventura unui păstor care pornește în călătoria de descoperire a unei comori și ajunge în schimb să fie martor al unei revelații interioare extraordinare.

 

⑨ Codul lui Da Vinci

Cartea se deschide cu uciderea misterioasă a unui custode de la Luvru, chiar în interiorul muzeului. Jacques Saunieree fusese ultimul mare maestru al unei confrății secrete – Stareția Sionului – care păstrează un secret ce ar duce la distrugerea bisericii creștine. Crima îi aduce împreună pe Robert Langdon, un profesor de simbolistică de la Harvard și nepoata victimei, criptografa Sophie Neveu.

O carte extrem de controversată care a stârnit multe speculații pentru abordarea pe care o are asupra legendei Sfântului Graal și asupra rolului pe care Maria Magdalena l-a avut în istoria creștinătății. Cartea s-a vândut în peste 80 de milioane de exemplare în întreaga lume și a fost chiar și cauza unor procese intentate lui Dan Brown după publicarea cărții.

 

⑩ De la idee la bani

De la idee la bani este o carte cu caracter motivațional axată pe dezvoltare personală și self-help inspirată de omul de afaceri Andrew Carnegie. Cartea este unul dintre bestseller-urile lui Napoleon Hill, fiind vândută în peste 20 de milioane de exemplare în 1970, anul morții lui Hill.

Deși titlul sugerează că te ajută să devii bogat, Hill înțelege bogăția într-un mod mult mai amplu, principiile din această carte putând fi ușor aplicate atât pe plan financiar, cât și personal/profesional/educațional/etc.

 

 

 

Această clasificare din top este aproximativă deoarece nu există întotdeauna înregistrări exacte ale vânzărilor. Unele cărți au fost tipărite în diferite forme de către diverse edituri de-a lungul timpului și este extrem de greu să determini numărul exact de vânzări. De asemenea, trebuie avut în vedere că în acest top au fost incluse atât lucrări de ficțiune, cât și non-ficțiune pentru o imagine de ansamblu. Datele sunt în continuă schimbare, chiar și în acest moment, deoarece în fiecare secundă oameni din întreaga lume cumpără cărți.

 

Paginarium te întâmpină cu o întreagă colecție de cărți numai bune de citit în această iarnă și nu numai.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *