Meniu
Tehnici pentru a deveni un cititor înrăit

Tehnici pentru a deveni un cititor înrăit

Ai o listă lipită de frigider sau un caiet vechi cu o listă cu cărți care parcă nu se mai termină și nu vezi cum ai putea citi toate acele cărți în această viață? Spui că nu-ți mai găsești efectiv timp nici pentru a citi 10 pagini? Poate e mai simplu să-ți mărești viteza cu care citești, pentru a termina mai multe cărți în intervalul în care de obicei ai citi doar una.

Soluții există. Îți vom prezenta o serie de tehnici/exerciții special adaptate pentru a citi cât mai multe cărți: de la dezvoltarea vederii periferice, concentrarea vizuală doar pe centrul paginii, până la a citi fotografic sau a citi în grupuri de cuvinte tot mai mari sau renunțarea la vocea din capul nostru care diminuează drastic timpul necesar parcurgerii unei cărți.

Există studii care arată că poți să-ți schimbi ritmul cititului pentru a deveni mult mai eficient (chiar și de 300 de ori mai mult față de o lectură obișnuită), fără a diminua din plăcerea oferită de o carte. Mai importante decât dezvoltarea abilităților cititului, care vin și odată cu experiența, sunt câteva lucruri mult mai simple pe care le poți adopta oricând și prin care vei putea termina o carte mult mai repede. Dincolo de tehnicile dobândite în timp, există câteva secrete care nu necesită niciun fel de pregătire: simple obiceiuri de incorporrat în rutina zilnică care te pot ajuta să ajungi să devorezi cărți mult mai intens și mai rapid decât o faci de obicei.

 

↘ Setează un minimum de pagini de citit în fiecare zi

În loc să deschizi o carte când îți vine cheful (nu uita, pofta vine mâncând) cel mai bine este să începi să-ți faci un program clar pentru a citi: setează-ți un număr minim de pagini sau câteva capitole pe care să le citești zilnic, indiferent de ce se poate întâmpla în acea zi, trebuie să continui orice ar fi.

Principala regulă pentru a ajunge să citești mai mult este să nu lași să treacă o zi fără să citești câteva pagini. Poate vor fi unele zile în care vei citi doar 5 pagini. Nu contează. 5 este mai bine decât 0. Și poate după cele 5 pagini vei vrea, totuși, să deslușești întreg capitolul.

Așa cum îți faci timp pentru a mânca, a merge la mall să vezi un film, așa cum te speli dimineața pe dinți sau faci un duș, trebuie să incluzi și cititul în programul tău. Fie că îți stabilești zece pagini, douăzeci, cincizeci sau un capitol întreg pe zi, acesta trebuie să devină un exercițiu obligatoriu. De multe ori facem lucruri care nu sunt așa importante pentru noi într-o zi. În loc să stai o oră pe facebook sau instragram, mai bine acorzi puțin timp lecturii. Cititul trebuie să aibă aceeași prioritate ca igiena sau sănătatea.

Nu va veni sfârșitul lumii dacă îți aloci câteva zeci de minute zilnice pentru lectură. Odată ce îți vei forma un astfel de program, vei realiza cu mirare că, de fapt, nu renunți la absolut nimic. Vei deveni mai organizat și nu vor trece 2 săptămâni fără să fi terminat cel puțin un titlu nou.

 

↘ Corelează cititul cu alte activități

Oricât te-ai plânge că nu ai timp, în rutina ta de zi cu zi cu siguranță ai o grămadă de timpi morți. Și, dacă stai să te gândești, sunt o mulțime de lucruri pe care le poți face împreună cu o carte.

Drumul spre serviciu/școală sau orice drum ai de făcut, mai ales când vine vorba de călătorii mai lungi: poți face din trafic, din momentele de așteptare și din distanțele lungi pe care le ai de parcurs adevărate momente cheie pentru citit. Dacă ești șofer poți apela la audiobook-uri care sunt la fel de utile… dar parcă tot o carte e mai plăcută.

Toaleta reprezintă pentru mulți oameni un loc pentru citit: unii au acolo o adevărată bibliotecă – mulți, prin această metodă, au adăugat lunar unul sau mai multe titluri noi lecturii lor, pe lângă ceea ce citeau de obicei. Se spune că un om petrece la toaletă, în medie, aproximativ trei ani din viața lui. Imaginează-ți că acești trei ani, cu fiecare minut cumulat la baie, pot fi la fel de bine trei ani de lectură, adică o bibliotecă întreagă.

Bucătăria poate deveni și ea o mică bibliotecă: dacă gătești ceva, până se fierbe carnea sau se coace la cuptor prăjiura, așază-te la masa din bucătărie și începe o lectură scurtă.

Fie că sunt două pagini într-o parte, cinci într-alta, vei observa că vei citi câteva zeci de pagini bune în plus, dacă ai mereu cartea cu tine. Important este să îți identifici singur timpii morți și să îi transformi într-un avantaj pentru lectură. Scoate cartea, de exemplu, înainte de o întâlnire la care ai ajuns mai devreme. Răsfoiește câteva pagini când ieși la o țigară, dacă ești fumător. Propune-ți ca înainte să intri pe Facebook și să pierzi nenumărate minute să mai citești măcar două-trei pagini.

► Creează jocuri: de exemplu, la fiecare like sau share pe care îl dai să citești două pagini. Ideile și situațiile pot fi nenumărate.

↘ Citește mai multe cărți deodată

O bună metodă de a mări numărul titlurilor citite este să citești în paralel două-trei cărți. Se întâmplă de multe ori să te poticnești în lectura unei cărți, mai ales dacă aceasta este una greoaie. Sau pot fi pur și simplu capitole sau bucăți care să îți displacă sau să nu te atragă la fel de mult ca restul cărții, iar asta poate duce la amânarea lecturii sau la renunțare. Ei bine, atunci e momentul ideal să închizi cartea respectivă și să o schimbi cu alta, de cu totul alt gen. O carte mai ușoară sau una de specialitate, dacă tocmai ai întrerupt un roman.

Unii spun că este benefic și poate relaxant să întrerupi beletristica cu o carte de comunicare sau de psihologie sau chiar poezie. La fel de bine mixul se poate crea rupând lectura unui clasic cu un autor contemporan.

Alții, în schimb, preferă să citească în paralel două cărți de același gen. Câștigă astfel două viziuni diferite și o privire de ansamblu mult mai complexă asupra unui subiect. Dacă citesc, de exemplu, o carte cu o acțiune care are loc în interbelic, voi întrerupe lectura pentru o altă carte care tratează aceeași perioadă.

Timpul pentru lecturarea a două cărți în același timp este mult mai scurt decât dacă le-ai citi separat. Iar marele avantaj, dacă mergi pe ideea de a alătura o carte pe un subiect asemănător celei principale, este câștigarea unei viziuni mult mai dinamice și mai deschise.

Atenție, se recomandă să nu depășești niciodată mai mult de două sau trei titluri, pentru că riști să încurci date, personaje, să nu mai termini nicio carte și uneori poate fi prea multă informație, având în vedere că mai faci lucruri în ziua respectivă.

 

↘ Citește într-un loc plăcut la timpul potrivit

Locul unde citești se dovedește a fi un factor foarte important în viteza, dar și în calitatea lecturii pentru mulți cititori. La fel este și timpul zilei.

Desigur, acestea depind foarte mult de obiceiurile fiecăruia, însă cei mai mulți cititori preferă să citească în liniște, singuri. Cititul este cel mai bun acasă, iar, dacă are loc afară, într-un parc, pe o terasă liniștită sau în transportul în comun, foarte mulți preferă să asculte muzică la căști pentru a nu fi deranjați de zgomotul exterior. Concentrarea și calitatea lecturii contează foarte mult, pentru a nu mai reveni de nenumărate ori peste pasaje pe care le-ai citit deja.

Și poziția de citit contează. De exemplu, foarte mulți cititori care citesc în pat, întinși, au tendința de a adormi imediat. Este bine să fii relaxat atunci când parcurgi o carte, dar nu foarte relaxat, pentru că starea de somnolență îți va afecta lectura. Cele mai bune lecturi au loc pe fotoliu, la masă sau la birou, într-o atmosferă liniștită, cu telefonul pe silent sau, mai bine, pe „mod avion”, și televizorul, radioul, laptopul oprite.

Iar un alt factor care îți poate influența viteza și calitatea cititului este timpul zilei. Pe lângă paginile citite pe fugă în tot felul de activități sau pe drum, alege să citești mai mult în părțile din zi când ești cel mai concentrat și receptiv. Pentru foarte mulți oameni dimineața este ideală pentru citit, la cafea mai ales. Într-o jumătate de oră dimineața poți citi mai mult decât o vei face în tot restul zilei, chiar dacă vei avea mai mult timp la dispoziție. Și dacă tot ți-ai făcut un program de citit, cel mai bine este să te trezești mai devreme pentru a începe în forță.

 

↘ Antrenează mușchii oculari

Ca în cazul creierului, mușchii ochiului nu sunt folosiți la capacitatea lor maximă, deși aceștia sunt cei mai puternici mușchi ai corpului în raport cu sarcinile lor. Iată cum să lucrezi cu acești mușchi: de câte ori ai timp în timpul zilei, privește în îndepărtare și îndreaptă-ți privirea către extremele câmpului vizual, fără a-ți deplasa capul; fiecare staționare trebuie să fie de zece secunde.

În cazul migrenelor cauzate de citit, este posibil ca atunci când faci acest exercițiu să resimțiți un anumit disconfort, numai că acesta este efectul așteptat.

↘ Dezvoltă vederea periferică

Această tehnică încurajează o cât mai mică deplasare a ochilor în orbite. Mulți consideră că, dacă își mișcă mai repede ochii, ca și cum ar scana rândurile unul după altul, vor reuși să citească mai repede. E parțial adevărat, pentru că în realitate nu reușesc decât să-i obosească și astfel să nu mai fie în stare să se concentreze după un anumit timp. O alternativă a acestui proces ar fi dezvoltarea vederii periferice. Retina ne asigură două tipuri de vedere, cea binoculară și cea periferică.

Astfel, atunci când privim fix către un punct, remarcăm că reușim să vedem și o anumită zonă din jurul lui. În citit se aplică același lucru, iar problema principală care îngreunează lectura este că ne fixăm mai multe puncte de interes decât e necesar. Pentru o lectură mai rapidă, ideal ar fi ca prin antrenament să ajungem să fixăm trei, două sau chiar un punct de fixare.

 

↘ Citește mai multe grupuri de cuvinte deodată

Poate cea mai eficientă dintre modalitățile prin care poți citi mai repede și implicit mai mult este să nu citești cuvânt cu cuvânt, ci grupuri întregi de cuvinte. Asta pentru că timpul de procesare a informațiilor este direct proporțional cu numărul de cuvinte sau grupuri de cuvinte citite individual. Cei mai mulți nu citesc un rând întreg deodată, ci sacadat, adică grupuri de cuvinte succesive din același rând.

Am fost învăţaţi să citim în minte fiecare cuvânt şi de aceea ne-am obişnuit să ne concentrăm privirea asupra acelui singur cuvânt. În loc să citeşti în felul acesta, făcând pauză la fiecare cuvânt al rândului, poţi să citeşti un grup întreg de cuvinte, deci mai rapid. Vei începe să citeşti mai multe cuvinte în acelaşi timp. Cu cât citeşti mai multe cuvinte odată, cu atât mai puţine pauze vei face.

Ce ține de această tehnică este și lectura ideografică. Ideografia presupune reprezentarea anumitor cuvinte cu ajutorul unor semne numite ideograme, întâlnite în unele limbi. Lectura ideografică înseamnă citirea întregului cuvânt fără a decoda fiecare literă în parte. Cu toții întâlnim situații în care un cuvânt este scris neclar sau doar parțial, însă reușim să-l înțelegem și să-l citim pentru că l-am mai întâlnit înainte. Lectura ideografică îndeamnă cititorul să nu se concentreze pe literele care alcătuiesc cuvântul pentru a-l descifra, ci să-l ia ca pe un întreg..

↘ Oprește vocea din minte

Am fost învățați în școală că cititul cu voce tare ne permite să reținem și să înțelegem mai ușor ce citim. Însă, în același timp, cititul cu voce tare ne obligă să ne concentrăm asupra fiecărui cuvânt în parte, iar procesul lecturii devine astfel mai îndelungat. Cu timpul, am ieșit din școală, iar acest obicei a dispărut, însă unii dintre noi încă pronunță fiecare cuvânt în parte, șoptit sau doar articulând mușchii limbii.

Termenul sub-vocalization înseamnă obiceiul de a pronunța fiecare cuvânt și de a-l auzi în mintea noastră în timp ce îl citim. Însă noi putem înțelege un cuvânt mult mai repede decât îl putem citi, astfel că această deprindere ne răpește mai mult timp decât e necesar. Acest tip de lectură ne învață cum să citim fără să vorbim, dar ne împiedică totuși să reținem pe dinafară pasaje din textul citit, în cazul în care ne dorim asta, reușind să asimilăm doar ideile.

 

↘ Fotocititul

Fotocititul (fotoreading) este o tehnică de lectură mai aparte care ne trimite cu gândul la romanele SF în care roboții sau super-oamenii citesc o carte într-un minut, doar scanând-o. Pentru că acesta e principiul fotocititului, scanarea vizuală. Pentru fiecare carte citită trebuie să ai un scop. Din scop provin întrebări. În urma citirii apar răspunsurile. Dacă citeşti fără întrebări, probabil citeşti beletristică. Dacă nu citeşti beletristică şi totuşi citeşti fără un scop clar, atunci probabil citeşti degeaba.

Cei care țin astfel de cursuri spun că prin fotocitirea unui dicționar bilingv și ascultarea unor casete în limba respectivă poți învăța o limbă în doar 3 luni. Tehnica fotocititului e dezvoltată de Paul Scheele și se face în 5 pași: Pregătirea (stării mentale), Previzualizarea, Fotocitirea, Postvizualizarea şi Activarea.

 

↘ Pre-lectura, lectura și re-lectura

O tehnică de lectură des întâlnită presupune 3 pași: pre-lectura, lectura și re-lectura. Această tehnică nu se aplică în cazul cărților de beletristică. Atunci când citești literatură de specialitate e vital să nu închizi cartea și să nu rămâi cu lacune. Pentru a aprofunda cu succes ceea ce citești, unii sugerează, într-o primă etapă, să citim primele paragrafe din capitol, care se presupun a fi rezumative, cât și ultimele paragrafe, care sunt cocluzive. În acest fel, putem observa ideea de bază a capitolului, de unde a plecat și unde a ajuns autorul cu ideea. Lectura întregii cărți este un proces explicativ amplu și, în final, re-lectura, fugitivă și selectivă, este menită să limpezească lucrurile neclare și să întărească conceptele de bază și concluziile.

↘ Folosește indicatorii de pagină

Indicatorii sunt utili pentru cei care au probleme de concentrare, pentru aceia care pierd rândul sau cărora le vine să sară peste rânduri sau paragrafe. Însă această dificultate dispare atunci când ne deplasăm cu un creion sau cu degetul de-a lungul rândurilor sau atunci când separăm rândul pe care îl citim de restul textului cu o foaie de hârtie sau cu semnul de carte.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *