Meniu
STUDIU: oamenii care citesc în mod regulat sunt mult mai sociabili

STUDIU: oamenii care citesc în mod regulat sunt mult mai sociabili

Dacă ești un șoarece de bibliotecă, pasionat de lecturile zilnice, atunci dă-ți o îmbrățișare deoarece asta ar putea însemna că ești o persoană mai drăguță, mai caldă, mai amabilă, mai prietenoasă, potrivit unui nou studiu.

Oamenii de știință au descoperit că cititul în mod regulat te poate face mai prietenos, mai empatic și mai capabil atunci când trebuie să vezi lucrurile și din punctul de vedere al altora.

Cercetarea a fost efectuată de o echipă de la Universitatea Kingston din Londra, care a chestionat 123 de participanți cu privire la preferințele lor pentru cărți, programe TV și piese de teatru. Ulterior, au fost cercetate abilitățile interpersonale, inclusiv modul în care tratează alte persoane și în ce măsură iau în considerare sentimentele altora.

Rezultatele au arătat că oamenii care preferau să citească au mai multe șanse să acționeze într-o manieră acceptabilă din punct de vedere social, în comparație cu cei care urmăresc televizorul. Acești iubitori de televiziune s-au dovedit a fi mai puțin prietenoși și mai puțin empatici. Descoperirile au mai relevat că tipul de carte pe care o citești are și un impact asupra inteligenței tale emoționale.

Dacă vrei să fii mai drăguț, se pare că ar trebui să citești ficțiune, deoarece acest tipar a arătat mai multe comportamente sociale pozitive. Cititorii de romane de dramă și dragoste s-au dovedit a fi cei mai empatici.

Cititorii de comedie au ieșit pe primul loc în ceea ce privește capacitatea de a relaționa cu ceilalți, în timp ce cititorii de cărți de dezvoltare personală au fost mai capabili să vadă lucrurile din perspective diferite.

Expunerea la ficțiune denotă o serie de abilități empatice, dar cercetătorii au subliniat, totuși, că descoperirile lor nu dovedesc și conceptul „cauză-efect”, deoarece ar putea însemna doar că oamenii mai amabili și mai drăguți sunt mai predispuși să prefere lectura.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *