Meniu
STUDIU: cititul reglează tensiunea și pulsul

STUDIU: cititul reglează tensiunea și pulsul

Încă se mai citește în lume. Chiar dacă nu cât ar trebui. Și un film e mai bun decât nimic, mărturisesc unii. Mii de oameni citesc ziarul în fiecare zi. Dar acum există un motiv și mai important pentru a ridica o carte și a o citi.

Noile cercetări au arătat că lectura este cea mai bună modalitate de relaxare și chiar și șase minute pot fi suficiente pentru a reduce nivelul de stres cu mai mult de două treimi.

Iar descoperirile de la Universitatea din Sussex arată că citirea unui ziar sau a unei cărți funcționează mai bine și mai rapid decât a asculta muzică, a ieși la plimbare sau a savura o ceașcă de ceai pentru a-ți calma nervii în urma unei zile extrem de grea.

Psihologii spun că acest lucru se datorează faptului că mintea trebuie să se concentreze pe citit, iar această distragere reglează tensiunea din mușchi și pulsul.

Cercetarea a fost efectuată pe un grup de voluntari de către compania de consultanță Mindlab International de la Universitatea din Sussex. Nivelurile lor de stres și ritm cardiac au fost crescute printr-o serie de teste și exerciții apoi s-au testat o varietate de metode tradiționale de relaxare.

  • Cititul a funcționat cel mai bine, reducând nivelul de stres cu 68%. S-a descoperit că subiecții trebuie doar să citească, în tăcere, timp de șase minute pentru a încetini ritmul cardiac și pentru a ușura tensiunea din mușchi. Mai mult, a adus subiecții la un nivel de stres mai scăzut decât înainte de a începe cercetarea.
  • Ascultarea muzicii a redus nivelul de stres cu 61%, o ceașcă de ceai sau cafea l-a scăzut cu 54% și o plimbare cu 42%.
  • Jocurile video au redus nivelul cu 21%, dar totuși i-au lăsat pe voluntari cu o frecvență cardiacă peste medie.

A te pierde într-o carte este relaxarea supremă.

Chiar nu contează ce carte citești. Pierzându-te într-o carte captivantă, poți scăpa de grijile și stresul de zi cu zi și poți petrece un timp de calitate explorând domeniul imaginației autorului.

Asta este mai mult decât o simplă distragere a atenției, ci o implicare activă a imaginației, deoarece cuvintele de pe pagina tipărită îți stimulează creativitatea și te fac să intri în ceea ce este, în esență, o stare alterată de conștiință.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *