Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Știai că poți merge la închisoare dacă nu returnezi o carte la timp?

Știai că poți merge la închisoare dacă nu returnezi o carte la timp?

Stai liniștit, nu este vorba de România. Deși ne-am dori să se împrumute mii de cărți și să se returneze mai târziu cu câteva zile din motivul „mi-a plăcut mult cartea și nu m-am lăsat până nu am terminat-o” decât din motivul „ah, am uitat că am împrumutat o carte, nici nu m-am atins de ea”. 

O bibliotecă din Alabama și-a avertizat clienții că intenționează să aplice noi reguli stricte în ceea ce privește împrumutul de cărți; aceste reguli includ și posibilitatea de a ajunge la închisoare pentru oricine nu returnează o carte la timp.

În efortul de a recupera cărțile restante în valoare de aproximativ 200.000 de dolari, biblioteca publică Athens-Limestone a aplicat o nouă politică care include amenzi de 100 de dolari, o pedeapsă cu închisoarea de 30 de zile sau chiar ambele, potrivit News Courier.

„Myths and Legends of Maoriland”, de A W Reed, a fost returnată (o bibliotecă din Noua Zeelandă) la 67 de ani de la împrumut. Biblioteca din Auckland a spus că cititorul nu va fi amendat deoarece era copil când a împrumutat cartea în 1948. Acesta returnează cartea bibliotecii cu 67 de ani întârziere – dar scapă de amenda de 24.000 de dolari.

Directorul bibliotecii a spus că noile reguli pot fi dure, dar sunt necesare: „Deseori auzim: ‘I-am împrumutat cardul de bibliotecă vărului meu’. I-ai împrumuta vărului tău și cardul de credit? Dacă el merg la cumpărături și cumpără îmbrăcăminte în valoare de 700 de dolari și tu ești responsabil pentru factura, ai mai face asta?”.

Clienții bibliotecii pot ajunge să datoreze sume mari bibliotecii, deoarece pot împrumuta până la 25 de cărți simultan. Oricine are cărți restante are șansa să le returneze înainte ca autoritățile să fie anunțate. Biblioteca îi va anunța mai întâi pe cei cu cărți restante. Dacă mesajul lucru este ignorat, va fi trimisă o scrisoare oficială, avertizând că au 10 zile pentru a-și preda cărțile și pentru a plăti amenzile datorate.Ulterior se va emite o citație judecătorească. Ignorarea citației ar putea duce la încă o amendă și la închisoare.

Directorul bibliotecii a mai menționat că cei mici, și anume copiii, nu vor fi vizați de această politică.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *