Meniu
Știai că personajul Peter Pan a salvat un spital din Marea Britanie?

Știai că personajul Peter Pan a salvat un spital din Marea Britanie?

Pentru cine nu știe, James Matthew Barrie a fost un scriitor și dramaturg scoțian cunoscut ca fiind creatorul lui Peter Pan, băiețelul care a refuzat să crească.

J.M. Barrie a oferit drepturile lui Peter Pan „Spitalului Great Ormond Street” în 1929. De-a lungul anilor, acest dar generos a reprezentat o sursă semnificativă de venit pentru a ajuta la sprijinirea activității spitalului și pentru a oferi copiilor grav bolnavi cele mai bune șanse.

Drepturile de autor au expirat pentru prima dată în Marea Britanie (și în restul Europei) în 1987, la 50 de ani după moartea lui Barrie. Cu toate acestea, fostul prim-ministru Lord Callaghan a propus cu succes un amendament la legea ce privea drepturile de autor din 1988, dând Spitalului Great Ormond Street dreptul unic la redevențe de la spectacolele pe scenă ale lui Peter Pan (și orice adaptare a piesei), de asemenea ca din publicații, cărți audio, cărți electronice, emisiuni radio și filme din povestea lui Peter Pan, pe perpetuitate.

În 1996, termenul drepturilor de autor a fost extins la 70 de ani de la moartea autorului în întreaga Uniune Europeană, ceea ce a însemnat că Peter Pan a beneficiat de drepturi de autor până la 31 decembrie 2007, după care a intrat în domeniul public în Europa.

Deși romanul Peter Pan (cunoscut și sub numele de „Peter și Wendy”) este în domeniul public în SUA, piesa (și adaptările scenice) sunt protejate acolo până în decembrie 2023. Acest lucru se datorează faptului că romanul a fost publicat în 1911, dar piesa în sine a fost publicată abia în 1928, astfel încât drepturile de autor au fost prelungite cu noul termen al primei date de publicare plus 95 de ani.

sursa foto: celebrationspress.com

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *