Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Știai că îți vei aminti mai greu informațiile dacă le citești de pe un ecran? 

Știai că îți vei aminti mai greu informațiile dacă le citești de pe un ecran? 

Da, cu siguranță cărțile digitale sunt mai ușoare și mai convenabil de transportat decât cărțile în format fizic, dar tehnologia veche poate avea și avantaje.

Această veste este destul de îngrijorătoare pentru mediul academic, unde cărțile digitale depășesc încet cărțile tradiționale. În unele cazuri, cărțile electronice par alternative mai bune la manuale – pot fi actualizate cu ușurință și multe formate permit cititorilor să interacționeze mai mult cu materialul, chestionare, videoclipuri etc. Dar unele studii sugerează că pot exista avantaje semnificative în cărțile tipărite dacă scopul tău este să-ți amintești ceea ce ai citit pe termen lung.

Kate Garland, psiholog la University of Leicester din Anglia, este unul dintre puținii oameni de știință care a studiat acest fenomen și a venit cu date noi. Ea a descoperit că atunci când același material este prezentat sub ambele forme (digital versus format fizic), nu există nicio diferență măsurabilă în performanța elevilor.

Cu toate acestea, există câteva distincții subtile care pot conta pe termen lung. Într-un studiu care a implicat studenți la psihologie, cartea părea să conteze. „Am bombardat studenții cu noțiuni de economie pe care ei nu le cunoșteau”, a mărturisit ea. Au apărut două diferențe. În primul rând, au fost necesare mai multe repetări în ceea ce privește cititul de pe computer.

În al doilea rând, cititorii cărților cu pagini păreau că digeră mai bine materialul. Garland explică faptul că, atunci când îți amintești ceva, fie știi acel lucru și pur și simplu îți vine în minte – fără să-ți amintești neapărat în mod conștient contextul în care l-ai învățat – sau îți amintești lucrul respectiv raportându-te la contextul în care l-ai învățat.

Psiholoaga a observat că cei care citeau de pe hârtie au început să știe noțiunile mai repede de-a lungul timpului. Cu cât o anumită amintire poate declanșa mai multe asocieri, cu atât tinde să fie reamintită mai ușor. În consecință, factori aparent irelevanți, cum ar fi să-ți amintești că ai citit ceva în partea de sus sau de jos a paginii sau dacă a fost în partea dreaptă sau stângă a unei pagini sau în apropierea unui grafic – te pot ajuta să-ți fixezi mai bine informație în minte.

Kindle-urile, de exemplu, pur și simplu derulează prin text și nici măcar nu afișează numerele de pagină, doar procentul deja citit. Într-un fel, pagina este infinită și nelimitată, ceea ce poate fi amețitor. Cărțile tipărite, pe de altă parte, ne oferă un punct de referință fizic, iar o parte din amintirea noastră include cât de departe suntem în carte, ceva care este mai dificil de evaluat pe o carte electronică.

Studiile arată că dimensiunea unui ecran contează mult când vine vorba de a-ți aminti informațiile pe care le-ai citit: cu cât ecranul este mai mare, cu atât oamenii își pot aminti mai mult și cu cât este mai mic, cu atât își pot aminti mai puțin.

 

foto: Pexels

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *