Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Statuia lui David, incredibila creație a lui Michelangelo, în mijlocul unui scandal în SUA

Statuia lui David, incredibila creație a lui Michelangelo, în mijlocul unui scandal în SUA

Arta este, în esență, cea mai profundă expresie a creativității umane. Pe cât de dificil de definit, pe atât de dificil de evaluat, având în vedere faptul că fiecare artist își alege singur regulile și parametrii de lucru. Michelangelo a fost, alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii Italiene. Este considerat un geniu nu al vremii, ci al tuturor timpurilor. Măiestria lui este mai presus de orice și nu există carte sau manual de artă care să nu-l includă.

Cum lucrurile au degenerat în ultima perioadă: Shakespeare este interzis în unele școli, autori precum Agatha Christie sau Mark Twain sunt și ei cenzurați etc. reflectoarele s-au aprins și asupra unei sculpturi cunoscute în toată lumea.

Este vorba despre David, o sculptură, capodoperă a Renașterii, creată între 1501 și 1504 de către Michelangelo. Este o statuie de marmură albă care măsoară 4,34 metri (5,17 metri împreună cu soclul) a unui bărbat nud. Statuia îl reprezintă pe eroul biblic David. Reprezintă fără dar și poate o capodoperă indiscutabilă a istoriei fiorentine. Este vizitată de către întreg mapamondul, este admirată de persoane din întreaga lume, printre altele fiind și cea mai faimoasă statuie a lui Michelangelo.

Directoarea unei şcoli din Florida a fost forțată să demisioneze după ce un părinte a depus o plângere cu privire la  faptul că elevii au fost expuşi la pornografie. Plângerea a apărut în urma unei lecţii de artă renascentistă în care elevilor li s-a arătat sculptura David a lui Michelangelo, spui cei de la relatează BBC.

Evident că în cadrul lecției s-a discutat și despre pictura „Facerea lui Adam” a lui Michelangelo şi „Naşterea lui Venus” a lui Botticelli – ambele capodopere de netăgăduit. Probabil părinții în cauză nu au avut contact cu nicio formă de artă până în prezent. Din cauza plângerii, directoarea Hope Carrasaquilla de la Tallahassee Classical School a spus că a demisionat.

Joi, guvernatorul Floridei a modificat o lege care interzicea şcolilor publice să predea educaţie sexuală şi identitate de gen, profesorii care încalcă legea riscând să fie suspendaţi sau să-şi piardă licenţa de predare. (g4media.ro)

 

foto: Pexels

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *