Meniu
Simbolismul: exemple comune din viață și literatură

Simbolismul: exemple comune din viață și literatură

Simbolismul: exemple comune din viață și literatură

 

Cunoașterea simbolurilor îți poate aprofunda experiența de lectură și, de asemenea, îți poate îmbogăți propria scriere. Simbolurile oferă un plus de semnificație unui text și transmit idei mai mari ample și mai complexe. Învățând să înțelegi simbolurile din literatură, poți descoperi noi semnificații în unele dintre poveștile tale preferate și poți face corelații cu teme mai mari.

 

⎆ Ce este simbolismul?

Simbolurile sunt lucruri care poartă semnificații sau reprezintă idei. Totuși, simbolurile pot lua și forme de cuvinte, imagini, culori sau acțiuni. (De exemplu, crucea este un simbol al creștinismului; dungile roșii de pe steagul american reprezintă curaj și viteză)

Simbolurile pot fi găsite în aproape orice formă de artă: în cântecele noastre preferate, în filme și, desigur, în literatură.

Ceea ce face ca simbolurile să fie atât de interesante este că sensurile lor se pot schimba în funcție de contextul lor sau chiar în funcție de cultură. Astfel, pentru a reda sensul pe care îl vrem, este important să înțelegem unde, când și cum se folosește un simbol.

 

⎆ Exemple de simbolism

Unele simboluri sunt atât de înrădăcinate în tradiții, încât probabil că nu te-ai gândit prea mult la ele.

De exemplu:

  • Miresele poartă alb, deoarece albul simbolizează puritatea.
  • Șerpii simbolizează adesea răul sau corupția.
  • Ținerea indicelui și degetului mediu în sus poate simboliza pacea sau victorie.
  • Ferestrele pot reprezenta noi oportunități sau libertate. Cu toate acestea, o fereastră închisă poate însemna, de asemenea, a fi prins în capcană.
  • Merele simbolizează în mod tradițional cunoașterea, datorită semnificației din Biblie.

 

Deși este posibil să nu te gândești prea mult la simbolurile din viața de zi cu zi, în literatură este important să descifrezi simbolurile cheie pentru a obține o înțelegere mai profundă a operei.

⎆ Simboluri în literatură

Râuri: În literatură, râurile sunt de obicei simboluri ale vieții. Punctul de plecare al râurilor, de obicei mici pâraie de munte, poate fi văzut ca punctul de plecare al vieții, în timp ce punctul de contopire cu oceanul poate fi văzut ca sfârșitul vieții.

Râurile pot simboliza și libertatea. De exemplu, în „Aventurile lui Huckleberry Finn” de Tom Sawyer, râul Mississippi reprezintă atât libertatea lui Jim cât și a lui Huck, deoarece le oferă o evadare.

Ploaia: Ploaia simbolizează de obicei o renaștere sau un moment de cotitură. Ca un botez, semnifică adesea un nou început pentru personaje.

Unul dintre cele mai vechi exemple provine din povestea biblică „Arca lui Noe”: o furtună violentă aduce distrugere, dar în cele din urmă marchează începutul vieții noi pe Pământ.

 

Iarna: Iarna cel mai adesea simbolizează moartea sau stagnarea. În Leul, vrăjitoarea și garderoba lui C.S. Lewis, sezonul de iarnă reflectă lipsa de speranță a vieții sub stăpânirea Vrăjitoarei Albe.

Primăvara: Primăvara este anotimpul tinereții, al iubirii și al renașterii. Primăvara este ilustrată în pictură prin „Nașterea lui Venus” a lui Botticelli.

Toamna / Toamna: Acest sezon semnifică de obicei declinul sau apropierea morții.

Vară:.Vara este adesea simbolizează maturitate sau cunoaștere.

 

Când întâlnești simbolurile enumerate mai sus, întreabă-te cum aceste semnificații alternative s-ar putea încadra în context și ia în considerare modul în care acestea ar putea da un sens suplimentar poveștii.

⎆ Importanța simbolismului

Deoarece simbolurile dau dublă semnificație unei opere, ele „forțează” cititorii să perceapă un text la un nivel mai profund. Dacă un scriitor ar scrie textul fără niciun strop de subtilitate, fără niciun simbol, cititul nu ar fi la fel de interesant.

 

Interpretările noastre despre un text s-ar putea schimba pe măsură ce creștem, dar acest lucru face ca experiența de lectură să fie deosebit de specială pentru fiecare dintre noi.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *