Meniu
Shakespeare – cenzurat în școlile din America

Shakespeare – cenzurat în școlile din America

În loc să ne axăm pe beneficiile lecturii și pe a citi cât mai mult, găsim tot felul de scuze pentru a nu promova un autor sau o carte. O mulțime dintre ele s-au scris cu zeci de ani în urmă. Dacă alegem să le citim, ar trebui să le citim exact așa cum au fost scrise, nu să găsim variante alterate care nu numai că și-au pierdut din profunzime, dar nu lasă cititorului decât un gust amar și poate și mai multe întrebări. Anumite cuvinte, expresii, personaje au fost create cu un scop anume. Nu putem să le înlăturăm pur și simplu dintr-o operă cunoscută în toată lumea.

foto: pexels

Unele edituri au hotărât să cenzureze, să rescrie, să înlocuiască sensuri, cuvinte, pasaje din opere celebre, din cărțile ale căror autori se află în bibliotecile tuturora.

Cine nu a citit „Aventurile lui Huckleberry Finn”, povestea plină de umor și ironie a unui băiat hoinar, de-a lungul fluviului Mississippi, care încearcă să se integreze în societate? Ei bine, se pare că romanul lui Mark Twain a fost destul de controversat în SUA și s-a vrut o reeditare a acestuia din cauza cuvintelor des folosite cu atribut rasial, cum ar fi „nigger” (negru, negrotei) sau „injun” (piei roșii, indieni).

Mark Twain nu este singurul autor care s-a vrut cenzurat. Și Agatha Christie a primit tratamentul cenzurii pentru cititorii din 2023.

Ei bine, și Shakespeare a ajuns sub lupa „specialiștilor”. În SUA, Florida, se pare că marele dramaturg se vrea cenzurat. Nu vorbim despre un autor la început de drum cu câteva cărți publicate, vorbim despre artă, despre un dramaturg ale cărui piese se joacă se sute de ani pe scenele marilor teatre.

În urma noilor modificări legislative ale guvernatorului și candidatului republican la Casa Albă Ron DeSantis, operele lui Shakespeare par a nu se mai încadra în „normalitate” deoarece ar fi prea explicite din punct de vedere sexual.

Districtul școlar al comitatului Hillsborough se pare că a interzis deja „Romeo și Julieta”, iar părți importante din „Macbeth” și „Hamlet” au fost cenzurate. Pare o inepție la prima vedere. Toată lumea știe de faimoasa poveste de dragoste dintre Romeo și Julieta și nimeni nu a considerat vreodată că este nepotrivită. Interzicerea vine din faptul că cei doi protagoniști „s-au dedat la relații premaritale”, conform autorităților.

sursa: Pixabay

Singura soluție, cel puțin până acum, ca Shakespeare să fie predat în școli este evitarea pasajelor cu tentă sexuală, profesorii analizând doar anumite fragmente din operele autorului. Multe școli au început să facă modificări pentru a respecta legislația în vigoare pe de o parte, pe de altă parte pentru a nu ofensa părinții. Fiecare mediu educațional vrea să joace un rol activ în educația copiilor și să nu aibă probleme cu legea.

Tu consideri această decizie potrivită? Crezi că Shakespeare este atât de trivial încât nu poate fi studiat, povestit etc.? 

Vezi ce crede actorul Tom Hanks despre cenzura modernă.

Internauții se pare că au luat foc, comentariile lor de pe rețelele de socializare fiind fie pline de revoltă – mărturisind că asistă la o „crimă” săvârșită împotriva literaturii clasice -, fie mai împăciuitoare – sperând să se păstreze ediția originală alături de versiunea adaptată.

 

foto: Unsplash

Scris de

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *