Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Prima ediție a Premiilor Oscar

Prima ediție a Premiilor Oscar

 Prima ediție  

🎬 Prima ediție a Premiilor Oscar (Academy Awards) a avut loc la 16 mai 1929, fiind organizată în Hotelul Roosevelt din Hollywood de către Academia Americană de Film (Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Au fost decernate premii pentru filme care au avut premiera în perioada 1927 – 1928. Gazde au fost actorul Douglas Fairbanks şi de regizorul William C. de Mille.

🎬 Biletele de intrare au costat 5 dolari, 270 de persoane participând la eveniment. Actorii au ajuns la hotel în mașini de lux, mulți fani așteptându-i în fața hotelului. Premiile au fost create de Louis B. Mayer, fondator al Louis B. Mayer Pictures Corporation (în prezent fuzionată în Metro-Goldwyn-Mayer). Aceasta este singura ceremonie a premiilor Oscar care nu a fost difuzată la radio sau la televiziune.

🎬 Spre deosebire de ceremoniile ulterioare, actorii sau regizorii puteau primi premiul pentru mai multe filme realizate într-un an. De exemplu, Emil Jannings a primit premiul pentru Cel mai bun actor atât pentru „The Way of All Flesh”, cât și pentru „The Last Command”.

🎬 Un aspect interesant este că la prima ediție a Premiilor Oscar au fost două categorii pentru „Cel mai bun film”: „Film excepțional” (acum cunoscut sub numele de „Cel mai bun film”), acordat filmului „Wings” și categoria „Producție unică și artistică”, acordat filmului „Sunrise: A Song of Two Humans”. Începând cu ediția următoare ultima categorie a fost retrasă, astfel încât Wings este recunoscut ca fiind primul film care a câștigat Premiul Oscar pentru Cel mai bun film.

Premiul pentru cel mai bun scenariu original i-a revenit lui Ben Hecht, cu filmul „Underworld”, iar cel pentru cel mai bun scenariu adaptat lui Benjamin Glazer, cu filmul „Seventh Heaven”.

 

 Statueta 

Statueta care se înmânează câştigătorilor reprezintă un soldat cu o sabie care stă pe o rolă de film cu patru cadre, reprezentând categoriile iniţiale ale Academiei: actorii, scenariştii, regizorii, producătorii şi tehnicienii.

Mult râvnita statuetă a Oscarurilor nu măsoară decât 34 cm. A văzut lumina zilei la sfârşitul anilor ’20, în urma creării Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), în anul 1927, de către proprietarul Metro-Goldwyn-Mayer, Louis Mayer.

Concepută de directorul artistic Cedric Gibbons şi lucrată de sculptorul George Stanley, statueta este făcută dintr-un aliaj de cupru şi cositor aurit şi a fost fabricată la întreprinderea R.S. Owens din Chicago. Valoarea sa este estimată la aproximativ 18.000 de dolari.

 

 Legenda 

Legenda spune că numele Oscar se datorează unei secretare. Acesteia i s-a părut că statueta seamănă cu unchiul ei, Oscar, şi a botezat-o cu acelaşi nume. Din 1931 numele a fost preluat de un jurnalist şi aşa a şi rămas.

La baza statuetei este gravat un număr şi o plăcuţă care avertizează: „Statueta nu poate fi vândută, transmisă sau transferată fără a fi în prealabil oferită Academiei”.

În 1993, statueta cu care a fost premiată actriţa Joan Crawford pentru rolul său din „Mildred Pierce” a fost achiziţionată prin licitaţie de către un colecţionar anonim, la suma de 68.500 de dolari.

  TRIBUT: Joan Crawford

În 2000, au dispărut 55 de statuete cu două săptămâni înainte de ceremonia de decernare a premiilor. Dintre acestea, 52 au fost găsite într-un container de gunoi.

Printre recordurile înregistrate de-a lungul istoriei Oscarurilor se numără:

cele mai multe nominalizări (64), au fost obţinute de Walt Disney, dintre care a câştigat 26 de statuete;

cea mai mică laureată a fost Shirley Temple, la 6 ani;

singurele filme care au primit premiile pentru toate cele cinci categorii importante (cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, cel mai bun scenariu) au fost „It Happened One Night” (1934), „One Flew Over The Cuckoo’s Nest” (1975) şi „The Silence of the Lambs” (1991);

trei filme au câştigat câte 11 premii Oscar: „Ben-Hur” (1959), „Titanic” (1997) şi „The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003). De altfel, cel din urmă este singurul film care a câştigat toate categoriile la care a fost nominalizat.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *