Meniu
Prima bancă jefuită din istoria Statelor Unite

Prima bancă jefuită din istoria Statelor Unite

 Primul jaf (dar de fapt al doilea) din istoria SUA 

Ar fi putut reuși dacă nu ar fi existat reputația tâlharilor și un proprietar suspicios.
Cunoscut inițial ca „Primul jaf la o bancă din America”, niște informații ne-au adus la cunoștință că un jaf a avut loc anterior, deci nu Citibank a fost prima bancă jefuită. Chiar dacă nu a fost primul jaf, a fost cu siguranță mai mediatizat decât cel inițial, deoarece lucrurile evoluaseră și mass-media începea să se impună din ce în ce mai mult.
Târziu, în noaptea de 19 spre 20 martie 1831, doi bărbați s-au apropiat de City Bank of New York cu un set de chei. Cheile, care fuseseră făcute din amprente de ceară ale încuietorilor ușii, le-au permis bărbaților să intre în bancă și să încuie ușile în urma lor.

Ceea ce s-a întâmplat în acea noapte este considerat a fi primul jaf al unei bănci din SUA. Cei doi bărbați — James Honeyman și William J. Murray — au golit seiful și mai multe cutii de valori. Până dimineața, au umplut mai multe pungi cu 245.000 de dolari în bancnote și monede. A fost o sumă incredibil de mare pentru un jaf, echivalent cu aproximativ 52 de milioane de dolari. Jaful a fost demn de un subiect senzațional pentru a fi tipărit în toate ziarele, sub un titlu îndrăzneț care oferea „Recompensă de 5.000 dolari”.
Honeyman și Murray au scăpat când soarele a răsărit și paznicii de noapte au ieșit din tură. Purtând prada sub niște pelerine mari, s-au grăbit la casa lui Murray unde au împărțit banii. Honeyman și-a pus partea de bani în niște cufere în portbagaj, apoi a mers cu mașina la o pensiune, unde a închiriat o cameră privată sub numele de Jones. Honeyman a împărțit din nou banii furați, ducând 37.000 de dolari în casa domnului Parkinson, cumnatul său.
Între timp, vestea jafului băncii străbătuse orașul și ajunsese la urechile șefului Poliției din New York, Jacob Hays. A știut imediat pe cine să bănuiască. Honeyman mai fusese acuzat în trecut de jefuirea unui magazin din Brooklyn, dar a scăpat de condamnare din cauza lipsei de probe. De asemenea, fusese prins încercând să fure bani dintr-un vapor.

În noaptea următoare Honeyman a părăsit pensiunea cu unul dintre cufere și i-a spus proprietarului că se va întoarce în curând după celelalte. Proprietarul, convins că în portbagaj se aflau banii furați, l-a chemat pe Hays. Împreună au deschis portbagajul unde au găsit 185.758 de dolari. Bărbații s-au așezat pe poziții și au așteptat. Trei ore mai târziu, când Honeyman a intrat în cameră, Hays l-a prins, i-a pus cătușele și l-a dus în fața unui judecător.
Proprietarul i-a mai spus lui Hays că un alt bărbat îl vizita adesea pe Honeyman. Din descriere, Hays l-a recunoscut pe bărbat ca fiind Murray. Cei doi bărbați au fost văzuți frecvent împreună. După ce l-a băgat pe Honeyman în închisoare, Hays s-a dus la casa lui Murray, dar a descoperit că bărbatul a fugit în Philadelphia. Hays l-a urmat, l-a prins pe Murray și l-a adus înapoi la New York pentru proces. Atât Honeyman, cât și Murray au fost condamnați la cinci ani de închisoare.
Hays a recuperat aproximativ 176.000 de dolari din banii furați, dar habar nu avea unde să găsească cei 69.000 de dolari rămași. Au trecut luni bune, iar căutările lui nu dădeau roade. Oficialii orașului l-au acuzat pe Hays și pe unul dintre asociații săi că au păstrat banii pentru ei înșiși.
Apoi, pe 20 septembrie, Parkinson a intrat într-o bancă pentru a schimba unele dintre bancnotele pe care Honeyman le-a lăsat la el. Funcționarul băncii și-a dat seama că bancnotele seamănă cu cele furate. El l-a anunțat pe Hays, care l-a arestat rapid pe Parkinson. El a spus poliției tot ce știa și, în schimbul imunității, a returnat 37.000 de dolari.
Dar în continuare 42.000 de dolari erau de negăsit.

 

 Carpenters Hall Bank – primul jaf (1798) 

Cu ceva timp în urmă, în 1775, Carpenters Hall Bank fusese construită în Philadelphia de breasla meșteșugărească numită Carpenters Company of the City and County of Philadelphia. Istoria ne spune că spațiul era folosit pentru ședințe ale Congresului continental și provincial din Pennsylvania, iar clădirea a fost ocupată de armata britanică în 1777.
În 1798, orașul Philadelphia a fost lovit de febra galbenă, peste o mie de cetățeni murind și mulți evacuând orașul. Banca Pennsylvania avea seifuri în Carpenters Hall, așadar jaful a avut loc în noaptea de 31 august spre 1 septembrie fără semne de intrare forțată. Sumă furată a fost de 162.821 USD (dolari americani). S-a presupus rapid că un tâmplar, Samuel Robinson, care lucrase la reamenajarea clădirii și Pat Lyon, un fierar care lucrase la ușile și lacătele acesteia, ar fi principalii vinovați.

Lyon a fost condamnat din greșeală, petrecând trei luni de închisoare, până când a fost descoperit întregul complot. Un vizitator al magazinului lui Lyon (fierarul) și membru al Breslei Tulgherilor, Isaac Davis, a comis jaful împreună cu un partener care murise la câteva zile din cauza febrei, dar și cu ajutorul portarului băncii. Dar cum s-a aflat de Davis? Acesta a început să depună o parte din banii furați chiar în banca pe care o jefuise. Suma suspect de mare a alertat autoritățile băncii. Când a fost confruntat, Davis a mărturisit, apoi a fost grațiat de guvernator fără a servi o zi în închisoare. 
Lyon a fost în cele din urmă eliberat din închisoare, a scris o carte și a fost dat statul în judecată. El a primit 12.000 de dolari în 1805 pentru condamnarea falsă, care în cele din urmă a fost redusă la 9.000 de dolari când a fost contestat de oamenii legii de la acea vreme.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *