Meniu
PREMIUL NOBEL pentru Literatură 2022 – Annie Ernaux

PREMIUL NOBEL pentru Literatură 2022 – Annie Ernaux

Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat pe 6 octombrie 2022, scriitoarei franceze Annie Ernaux. Motivația membrilor comisiei pentru acordarea Premiului Nobel pentru Literatură lui Annie Ernaux:

„pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”

Cele mai cunoscute cărți ale sale, L’événement și La Place, au fost traduse în limba engleză (cu titlurile Happening și A Man’s Place), dar în limba română nu sunt disponibile deocamdată.

Cine este Annie Ernaux?

Scriitoarea franceză Annie Ernaux s-a născut în 1940 și a crescut în orășelul Yvetot din Normandia, unde părinții ei aveau un magazin alimentar și o cafenea. Mediul era sărac dar demn, cu părinți care se ridicaseră din subzistența proletară la o viață burgheză, unde amintirile podelelor de pământ bătut nu au dispărut niciodată, dar unde politica a fost rareori abordată.

În scrierile sale, Ernaux examinează, în mod constant și din diferite unghiuri, o viață marcată de disparități puternice în ceea ce privește genul, limba și clasa socială. Drumul ei spre statutul de autor a fost lung și anevoios.

Lucrările sale de memorialistică, care se ocupă de mediul său rural, au apărut devreme ca un proiect care încearcă să lărgească granițele literaturii dincolo de ficțiune în sens restrâns. În ciuda stilului său clasic și distinctiv, ea declară că este mai degrabă o „etnologă a ei însăși” decât o scriitoare de ficțiune.

Debutul lui Annie Ernaux a fost „Les armoires’ vides” și deja în această lucrare a început să investigheze trecutul său normand; însă cea de-a patra carte a sa, „La place”, a fost cea care i-a oferit faima literară. În doar o sută de pagini, ea a realizat un portret imparțial al tatălui său și al întregului mediu social care l-a format în mod fundamental. Acest portret este semnalul unei serii de lucrări de proză autobiografică, cu un pas dincolo de lumile imaginare ale ficțiunii.

O capodoperă din producția ei este narațiunea despre avortul ilegal prin care a trecut la vârsta de 23 de ani, „L’événement”. Este un text de o onestitate nemiloasă care, deși narat la 25 de ani după ce „evenimentul” a avut loc, îl face pe cititor intens părtaș la ceea ce s-a întâmplat cândva.

„Annie Ernaux crede în mod evident în forța eliberatoare a scrisului. Opera ei este lipsită de compromisuri și scrisă într-un limbaj simplu și curat. Iar atunci când, cu mult curaj și acuitate clinică, dezvăluie agonia experienței de clasă, descriind rușinea, umilința, gelozia sau incapacitatea de a vedea cine ești, ea realizează ceva admirabil și durabil.”

Ce alte premii s-au acordat?

  • Premiul Nobel pentru Medicină 2022 a fost acordat luni, 3 octombrie, cercetătorului suedez Svante Pääbo „pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”. Aceste descoperiri au relevanță în prezent pentru a înțelege mai bine modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții.
  • Premiul Nobel pentru Fizică 2022 a fost decernat marți, 4 octombrie. Francezul Alain Aspect, americanul John F. Clauser și austriacul Anton Zeilinger au demonstrat că particule minuscule pot păstra o legătură între ele chiar și atunci când sunt separate, un fenomen cunoscut sub numele de “stare cuantică interconectată”, care poate fi folosit pentru calcul specializat și pentru criptarea informațiilor.
  • Premiul Nobel pentru Chimie 2022 a fost decernat miercuri, 5 octombrie, americanilor Carolyn R. Bertozzi și K. Barry Sharpless, precum și cercetătorului danez Morten Meldal, pentru că au dezvoltat un mod de „a rupe moleculele între ele” care poate fi folosit pentru a explora celulele, a cartografia ADN și a concepe medicamente care pot viza mai precis boli precum cancerul. (rasfoiala.ro)

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *