Meniu
Povestea MGM – leul fioros și epoca de aur a cinematografiei

Povestea MGM – leul fioros și epoca de aur a cinematografiei

Încă de la nașterea cinematografiei, o mulțime de studiouri s-au „perindat” prin lumea actorilor, unele dispărând destul de repede, altele lăsând în urmă o moștenire de neuitat. Industria filmului este una imprevizibilă, așa cum dezvăluie istoria Metro-Goldwyn-Mayer. Fondată în 1924, numele său evocă imagini cu musicaluri generoase, epopee istorice cuprinzătoare, vedete pline de farmec și…să nu uităm de mascota sa – Leul.

Putem spune că MGM este unul dintre cele mai faimoase și influente studiouri de la Hollywood și, cu siguranță, unul dintre cele mai emblematice studiouri din industria cinematografică americană. Dar de unde a început totul?
Povestea începe la începutul anilor 1920. Vodevilurile, una dintre cele mai populare forme de divertisment la vremea aceea începe să nu mai prindă la public pe măsură ce filmele au început să capteze atenția acestuia.
Intră în scenă Marcus Loew, proprietarul unui lanț de teatre. Ceea ce și-a dorit Loew a fost o „aprovizionare” constantă de filme bune pentru audiența sa care se afla în continuă creștere, așa că a cumpărat Metro Pictures, fondat inițial în 1916. Aici a început totul.
Metro a primit exact ceea ce avea nevoie după ce Loew a fuzionat studioul cu Goldwyn Pictures, o altă companie de film fondată de Samuel Goldfish. Loew intenționa să producă melodrame mute. După ce a achiziționat Louis B Mayer Productions în același an, Loew l-a făcut pe Mayer șeful studioului împreună cu Harry Rapf.
Irving Thalberg alături de Norma Shearer
Irving Thalberg, considerat „băiatul minune” de la Hollywood datorită capacității sale briliante de a alege cele mai bune scenarii și cei mai potriviți actori, a părăsit Studiourile Universal și s-a mutat la nou-înființatul MGM (chiar pe 17 aprilie 1924), unde a devenit șeful producției. Producătorul de film este mai ales cunoscut pentru filme precum „Grand Hotel”, „China Seas”, „Camille”, „Revolta de pe Bounty” și „The Good Earth”.
A lansat carierele multor actori printre care Lon Chaney, Ramon Novarro, John Gilbert, Joan Crawford, Clark Gable, Jean Harlow, Wallace Beery, Luise Rainer, Greta Garbo, Lionel Barrymore și Norma Shearer, cu care s-a căsătorit.
Un alt actor important a fost adus de la Goldwyn – unul care va juca în fiecare film MGM produs vreodată, chiar și astăzi: Leul Leo.

Primul leu, pe nume Slats, a fost folosit pentru designul original Goldwyn Pictures și pentru prima versiune MGM. Spre deosebire de succesorii săi care răgeau, acesta a fost foarte liniștit, preferând să privească.
Cu noul său nume, noul logo și noul motto – „Ars Gratia Artis” / „Art for art’s sake” – Artă de dragul artei), MGM a început să lucreze la primul său film – „He Who Gets Slapped”.
MGM a produs capodopere precum „Grand Hotel” (1932), „David Copperfield” (1935), „The Good Earth” (1937), „The Women” (1939), „The Philadelphia Story” (1940), „Mrs. Miniver” (1942), „Gaslight” (1944) și „Jungla de asfalt” (1950). A fost asociat cu unele epopee celebre, producând ambele versiuni ale „Revolta de pe Bounty” (1935, 1962) și „Ben-Hur” (1925, 1959) și „Gone with the Wind” (1939). 
„Gone with the Wind” – premiera din decembrie 1939
MGM a început să-și piardă din popularitate în anii 1950 și a suferit o serie de schimbări de management începând cu anii 1960. Producțiile ulterioare ale studioului au inclus „Doctor Zhivago” (1965) și „2001: A Space Odyssey” (1968). Studioul a vândut multe dintre activele sale în anii 1970 și, pentru o perioadă, s-a diversificat în altfel de întreprinderi non-film, cum ar fi hoteluri și cazinouri.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *