Meniu
Ouăle Fabergé – cele mai scumpe bijuterii din lume

Ouăle Fabergé – cele mai scumpe bijuterii din lume

Ouăle Fabergé – cele mai scumpe bijuterii din lume

Toți ne-am dori să avem câte un ou Fabergé. Vei fi dezamăgit să auzi asta, dar trebuie să știi că aceste bijuterii nu se pot cumpăra din magazine – sunt printre cele mai scumpe bijuterii din lume. Cele mai multe ouă Fabergé sunt opera lui Peter Carl Fabergé, care le-a creat în mod special pentru țarii Rusiei între anii 1885 și 1917.

În total, au fost create aproximativ 70 de ouă Fabergé (dintre care 57 s-au păstrat până azi), fiecare având o compoziție delicată de metale, pietre prețioase și email.

Nu întâmplător am ales această zi pentru a vorbi despre aceste nestemate. Pe data de 11 iunie 1985, la New York, a fost vândut un ou Fabergé pentru suma de £1.375.000.

 

💎 Istoria ouălor Fabergé

Istoria ouălor Fabergé este strâns legată de Rusia, mai precis de familia Romanovilor şi începe în anul 1885. Atunci, ţarul Alexandru al III-lea a comandat o bijuterie în formă unui ou, pe care a făcut-o cadou soţiei sale, Maria Feodorovna, pentru a sărbători 20 de ani de la logodna lor.

Din acel an Peter Carl Fabergé a devenit bijutierul curţii imperiale şi a creat în fiecare an câte un ou-bijuterie, pe care ţarul îl oferea soţiei sale, cu ocazia sărbătorii de Paşte. Ouăle lui Fabergé sunt făcute din aur sau argint, cu pietre preţioase sau semipreţioase. Fiecare ou are o poveste legată de viaţa familiei imperiale sau celebrează evenimente importante ale vremii. 

Anul 1885 era special pentru familia imperială deoarece se marca cea de-a 20-a aniversare a căsătoriei ţarului cu soţia sa, ţarina Maria Feodorovna. Urmând instrucţiunile întocmite de însuşi împăratul, Fabergé a proiectat un frumos ou de email alb, care arăta ca un ou adevărat, dar atunci când era deschis prezenta în interior un gălbenuş de aur. În interiorul gălbenuşului se afla o găină de aur, care ascundea în interiorul său un diamant în miniatură sub forma coroanei regale, cu un ou minuscul de rubin.

Fabergé şi echipa sa de meşteri lucrau în secret timp de mai multe luni la fiecare ou în parte. Nici măcar ţarul nu ştia ce formă şi structură va avea noul ou. Fabergé a decis că fiecare ou va reprezenta câte un eveniment marcant al familiei regale, momente decizionale şi realizări ale dinastiei Romanov.

Toate ouăle erau făcute din metale preţioase, precum aur şi platină, şi erau decorate cu pietre nestemate: diamante, smaralde, rubine şi alte pietre preţioase. Unul dintre cele mai scumpe ouă era „Oul de Iarnă” (1913), care ar fi costat în banii de astăzi aproape 3 milioane de euro. Oul a fost vândut în 2002, la o licitaţie, cu 9,6 milioane de dolari.

 

💎 Top 5 cele mai scumpe ouă Fabergé

Oul „Boboc de trandafir”

Este un ou de Paște emailat, creat de Michael Perchin, sub supravegherea bijutierului rus Peter Carl Fabergé în 1895, pentru Nicholas al II-lea al Rusiei dăruit soției sale.

Oul se deschide pentru a dezvălui un boboc de trandafir galben. În 2004 a fost vândut ca parte a Colecției Forbes pentru peste 100 de milioane de dolari, dar se crede că valorează aproximativ 4 milioane de dolari.

 

Oul „Ordinului Sfântului Gheorghe”

Este un ou de Paște emailat cu pietre prețioase, realizat sub supravegherea bijutierului rus Peter Carl Fabergé în 1916 pentru Nicolae al II-lea al Rusiei, care a oferit oul mamei sale. Realizat în timpul primului război mondial, bijuteria comemorează Ordinul Sf. Gheorghe. A primit un design modest, în conformitate cu austeritatea vremii.

Acest ou face parte din colecția vândută unui cumpărător rus pentru 100 de milioane de dolari și este evaluat în mod individual undeva în jur de 7 milioane de dolari.

 

Oul „A cincisprezecea aniversare”

Acest ou este alcătuit din email auriu, verde și alb, decorat cu diamante și cristale. Suprafața este împărțită în optsprezece secțiuni care înfățișează 16 miniaturi.

Designul oului comemorează cea de-a cincisprezecea aniversare a încoronării lui Nicolae al II-lea pe 26 mai 1896 și a fost un dar pentru soția lui. Are o valoare aproximativ de 12 milioane de dolari.

 

Oul „Lăcrămioarelor”

Este unul dintre cele două ouă în stil Art Nouveau.

Oul este acoperit cu email trandafiriu roz și cu perle. Oul este susținut de picioare de aur verde cu trandafiri roșii de diamant. Oul valorează 13 milioane de dolari.

 

Oul „Portocal”

A fost făcut în 1911 și se bazează pe un arbore de portocal mecanic din secolul al XVIII-lea. În 1917, oul a fost confiscat de guvernul provizoriu rus și dus laKremlin, unde a fost ulterior vândut lui Emanuel Snowman în jurul anului 1927.

Întorcând o pârghie mica, deghizată ca un fruct, ascunsă printre frunzele copacului, se acționează vârful circular al arborelui, care descoperă o pasăre mică ce își întoarce capul, deschide ciocul și cântă. Oul se află acum în Muzeul Fabergé din Sankt Petersburg, Rusia și are o valoare totală estimată de aproximativ 15 milioane de dolari.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *