Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Oliver Pollock – irlandezul care a creat semnul dolarului din întâmplare ($)

Oliver Pollock – irlandezul care a creat semnul dolarului din întâmplare ($)

Războaiele costă bani. Așa că, atunci când a izbucnit Războiul de independență al Statelor Unite ale Americii, Coloniile și-au îndreptat atenția și către surse de venit externe. Principalii contribuitori la Independența Americii: Regatele Franței și Spaniei, Olanda și un singur comerciant irlandez cu sediul în New Orleans. Numele lui era Oliver Pollock.
Pollock a văzut o oportunitate în război – șansa ca un imigrant tânăr, dar bogat, să fie un simbol al succesului și măreției. El a dorit să-și facă un loc în peisajul financiar al Americii și poate chiar să lase o amprentă în istoria națiunii. El a realizat toate aceste lucruri, dar nu în modul în care se aștepta.

Inițial, moneda preferată a devenit dolarul spaniol, cunoscut și sub numele de peso, care era obținut prin comerțul ilicit în Indiile de Vest Spaniole. Așa a ajuns Oliver Pollock să facă avere. Pollock a băgat mâna în propriile sale buzunare și a pus la dispoziție Americii 300.000 de pesos – echivalentul a aproximativ un miliard de dolari în moneda actuală.
A fost o sumă extrem de generoasă, chiar și pentru cineva la fel de bogat ca Pollock, dar s-a „despărțit” cu bucurie de ea pentru a sprijini revoluția. La urma urmei, Pollock era irlandez și credea că era datoria lui fiind un om de afaceri – el considera că o investiție considerabilă în Revoluție va plăti dividende pe termen lung și în felul acesta va deveni un privilegiat.
Printre lupte, trădări și inovații Pollock ajunge la faliment și oricât ar încerca să facă să fie ca înainte nu prea reușește. În registrele sale, Pollock a introdus abrevierea „ps” după cifrele care se refereau la „peso”. Deoarece erau multe calcule de făcut și o mulțime de cifre pe fiecare pagină acesta avea tendința de a pune ambele litere împreună – simbolul rezultat semăna cu: „$ ”. Așadar, pe 1 aprilie 1778 se naște celebrul simbol.
Istoricii au analizat sursa simbolului $ și încă nu l-au găsit scris înainte de a fi folosit de Pollock în registrele sale. Creația sa, neintenționată, este susținută de faptul că Robert Morris a ales să adopte simbolul și, până în 1797, a devenit simbol oficial pentru moneda proprie a noii națiuni.

Între timp, Oliver Pollock a făcut singurul lucru pe care l-a putut face. El a declarat faliment la începutul anului 1782 și și-a lichidat bunurile. Acestea au inclus terenurile de pe lângă fluviului Mississippi, de lângă Baton Rouge și  pământul Pointe Coupée pe care ar fi urmat să fie construită Universitatea de Stat din Louisiana.
Ușor ușor Pollock a dispărut din rândurile oamenilor importanți, devenind doar o notă de subsol în căutarea cu succes a independenței față de Marea Britanie.
Abia în 1791, Congresul l-a eliberat pe Pollock de datoriile sale. S-a mutat în comitatul Cumberland, o enclavă de imigranți irlandezi din Pennsylvania, unde a candidat pentru Congres – și a pierdut – de trei ori.
Numele de „dolar” este derivat din „taler”, moneda din argint de „Joachimsthal” (în prezent Jáchymov, Boemia). Prin extensie, realul spaniol, moneda de argint cu mare circulație pe continentul nordamerican, a fost denumit de coloniștii americani tot „taler” („taler spaniol”), de unde provine numele dolarului.

 

 De ce verde?

Nu se știe exact motivul. În 1869, a fost încheiat un acord între Departamentul Trezoreriei Statelor Unite și compania din Philadelphia Messers J. M. & Sokh pentru a produce hârtie specială cu filigran pentru bani. În același timp, trezoreria țării a început să emită primii dolari folosind cerneală verde. Astfel, cel care a inventat culoarea dolarului a devenit automat garantul unei protecții suplimentare a monedei împotriva falsificării. Astăzi, la producerea de bancnote noi, galbenul și rozul se adaugă culorii principale – verde.

Lucruri pe care nu le știai despre dolarul american

 Dacă am aranja toate bancnotele dolarilor americani una lângă alta acestea ar înconjura Ecuatorul de 24 de ori.
Pentru crearea unei bancnote Banca Federală cheltuie 4.1 cenți.
Primele note de hârtie aveau valoarea de 1 cent, 5 cenți, 25 cenți și 50 de cenți.
1.000.000 de dolari americani în bancnote de 100$ cântăresc 9.25 kg.
 Zilnic, Biroul de gravură și Imprimare printează bancnote în valoare de 541 milioane de dolari, 48% din toate bancnotele sunt de 1 dolar.
Durata medie de viață al unei bancnote de 5$ este de 15 luni, bancnotele de 20$ circa 2 ani, bancnotele de 50$ și 100$ pot fi păstrate în circulație până la 8 ani.
Bancnota de 2$ a fost emisă pentru ultima dată în 2003.
Pe wheresgeorge.com oricine poate urmări o bancnotă folosind seria acesteia; poate fi urmărită dacă a fost suficient timp în circulație.
Conform ultimelor date în noiembrie 2013 se aflau în circulație circa 1.22 trilioane de dolari americani.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *