Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Nu judeca niciodată o carte după film – 3 motive pentru care merită să dai o șansă cărților 

Nu judeca niciodată o carte după film – 3 motive pentru care merită să dai o șansă cărților 

Vrei să ții pasul cu societatea? De aceea preferi să vizionezi filme ore în șir în loc să citești o carte? Sau poate crezi că nu ai timpul necesar niciodată, deci nu are rost să-l pierzi citind?

Întrebarea care îți este adresată astăzi, cititorule, este despre ALEGERI. De când nu te-ai gândit să citești un roman în loc să urmărești un film? Poate că ai impresia că este exact același lucru, deoarece ambele au personaje, intrigi similare și aceeași acțiune. Adevărul tău e posibil să difere de adevărul altui fost cititor deoarece în zilele noastre toată lumea oferă un motiv diferit atunci când este întrebată de ce a încetat să citească.

Este un subiect foarte controversat – a plecat de la lipsa de timp care tinde să devină cea mai mare problemă a noastră. Toată lumea este conștientă că trăim în epoca vitezei, într-un secol în care fiecare dintre noi dorește să aibă cât mai mult timp liber posibil, așa că nu trebuie să fii atât de șocat de ceva ce știai deja. Și, până la urmă, chiar nu putem găsit o oră sau două pe zi pentru a citi? Revenim la ce e scris mai sus: ALEGERI.

Un lucru este sigur: lectura a devenit un obiectiv din ce în ce mai greu de atins. Dacă acum 100 de ani era ceva normal să citești și oamenii chiar se întâlneau să facă asta, acum ne chinuim să terminăm o carte, iar dacă reușim să o terminăm într-o jumătate de an este ceva ce trebuie sărbătorit. 

Am încetat să citim din plăcere sau pentru propria noastră satisfacție și am început să cumpărăm cărți doar pentru a demonstra altora că suntem încă interesați să devenim mai inteligenți zi de zi.

 

📚 CĂRȚI versus FILME

Realitatea este că niciun scenarist nu ar putea să adune laolaltă toate elementele pe care autorul a vrut să le exprime în primă instanță. În procesul de scriere a scenariului, oamenii își pierd emoțiile, gesturile, privirile sau chiar momentele care ar fi trebuit să fie cruciale pentru evoluția viitoare a personajului.

Gândește-te la o carte care a fost scrisă în 1800 și acum imaginează-ți că filmul după ce a fost realizat două secole mai târziu, după anii 2000. Cum poți crede că persoana care a creat scenariul a reușit să readucă la viață întru totul spiritul societății din secolul al XIX-lea? Câte lucruri care la început păreau a fi trivialități ar putea regizorul să prezinte publicului într-un film de două ore? Dacă detaliile reprezintă cea mai mare și cea mai importantă diferență dintre un roman și un film realizat după el, de ce se pierd mereu în timp ce se scrie scenariul?

În zilele noastre, există filme făcute după orice carte posibilă pe Pământ, așa că nu pare să aibă rost să încerci să convingi pe cineva să înceapă să citească. Din păcate, sunt tot mai mulți oameni care au impresia că romanele sunt doar un alt mod de a pierde timpul; e mai ușor să vadă filmul online.

 

📚 DACĂ CITEȘTI CĂRȚI, CONTINUĂ SĂ FACI ACEST LUCRU

Cărțile îți mențin mintea într-o stimulare continuă, deoarece cu fiecare pagină pe care o citești câștigi din ce în ce mai multe informații despre multe subiecte diferite care te-ar putea interesa.

Adevărul real este că fiecare dintre noi au nevoie de un moment de liniște pe care citirea unei cărți l-ar putea oferi, deoarece lectura ne oferă posibilitatea de a face un pas înapoi și de a scăpa de această realitate. În unele momente, ne putem identifica la fel de bine cu personajele din carte și cu modul în care acționează în anumite situații.

📚 CELE MAI IUBITE FILME REALIZATE DUPĂ CĂRȚI

Printre cele mai cunoscute filme realizate după cărți amintim titluri precum: „To Kill a Mockingbird”, „The Godfather”, „The Wizard of Oz”, „Harry Potter” sau „The Lord of the Rings”. 

Cu toate acestea, dacă ți-a plăcut atât de mult un film, imaginează-ți doar recuperarea tuturor nuanțelor și emoțiilor pierdute citind și cartea.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *