Meniu
Mihai Crăciun: Cititul nu face parte din stilul de viață al românilor, și asta se vede în statistici

Mihai Crăciun: Cititul nu face parte din stilul de viață al românilor, și asta se vede în statistici

Paginarium începe seria de interviuri. Invitatul din această săptămână este Mihai Crăciun, trainer de dicție și om de radio. Acesta a fost de acord să răspundă întrebărilor noastre, așadar veți afla mai multe informații în interviul complet:

 

 

❓ Înainte de toate: trei lucruri despre tine pe care toată lumea ar trebui să le cunoască. Ce te definește?

Sunt o persoană ambițioasă, mă gândesc mereu la noi proiecte și nu țin cont foarte mult de premise. Aici mă ajută și optimismul, încrederea că piesele de puzzle se vor potrivi. Sunt o persoană loială, pentru care familia și prietenii apropiați contează cel mai mult.

 

❓ Cum ai ajuns să fii omul de astăzi? Care crezi că au fost cele mai utile lucruri sau sfaturi care te-au ajutat să ajungi până aici?

Wow. Întrebarea asta ar face pe oricine să simtă că a îmbătrânit. Nici nu știu când au trecut anii. Parcă mai ieri, intram pentru prima dată într-un studio… Faptul că am interacționat cu oameni care lucrează în atât de multe domenii m-a ajutat enorm. Am învățat de la fiecare în parte și am încercat să îmi formez propriul stil creat din toate lucrurile bune pe care le observam la ei. Însă cel mai util și, în același timp, cel mai dificil lucru pe care l-am deprins este perseverența.

Cred că cel mai dificil moment din viața oricărui om este atunci când decepționează. Puterea pe care trebuie să o ai ca să mai încerci o dată, de două ori, de trei ori, de oricâte ori e nevoie pentru a ajunge unde îți dorești trebuie să fie din altă lume. Succesul nu este format din victorii mici cu care ne hrănim ego-ul, ci din eșecuri, care ne fac mai buni, mai încrezători, mai puternici. Iar când vine victoria cea mare, când aduni de câte ori ai strâns din dinți, de câte ori te-ai enervat, de câte ori a zis <<nu mai pot>>, gustul ei… nu se compară cu nimic.

 

❓ Să vorbim și despre activitatea ta de trainer la Dicție.ro. Ajuți o mulțime de oameni să-și rezolve problemele de vorbire și să treacă peste anumite temeri. Ce satisfacții îți oferă această meserie?

Cel mai important lucru pe care l-am realizat în cei aproape 10 ani de carieră a fost să schimb piața de dicție din România; să schimb percepția oamenilor că doar actorii, reporterii și prezentatorii au nevoie de ea. Desigur, în cazul celor din urmă, dicția stă la baza meseriei lor, însă în cazul managerilor, oamenilor de vânzări, IT-știlor, oamenilor de marketing, de comunicare, medicilor, sportivilor, preoților, profesorilor, studenților, elevilor, avocaților, dicția face diferența. Am o satisfacție mai mare când îmi calcă pragul un avocat sau un medic, decât atunci când o face un jurnalist, asta chiar dacă îi ajut pe amândoi în egală măsură. Îmi reamintește că am reușit să schimb ceva în mentalitatea oamenilor.

 

 

❓ Ce rol au avut cărțile în viața ta?

Cărțile m-au făcut să devin curios.

Când eram mic, nu eram deloc motivat, nici nu îmi doream să vorbesc cu adulții sau cu ceilalți copii. Dar după ce am citit prima carte, un întreg univers s-a deschis. Plăcerea de a citi, de a descoperi, de a cunoaște vine doar după ce treci printr-o experiență plăcută. De aceea, este foarte important să oferim copiilor cărțile potrivite, la momentul potrivit. Curiozitatea trebuie întreținută și reprezintă baza cunoașterii.

 

❓Dacă ar fi să fii o carte, ce fel de carte ai fi? Cum ar arăta această carte, ce fel de copertă, pagini etc. ar avea?

Dacă aș fi o carte, aș avea o copertă neagră, simplă, neapărat cartonată, aș avea multe pagini și aș sta pe raftul unei biblioteci din Londra.

 

❓ Ce citești acum și de ce?

Constantin Noica – Jurnal de idei. Descopăr gânduri mari.

 

❓ Cum vezi piața de carte din România?

Piața de carte din România este jalnică. Suntem pe ultimul loc în Europa la consumul de carte, iar scuza este legată de timp. Românii încă nu au înțeles că nu trebuie să citească doar în perioada școlii și nu privesc această activitate ca fiind una de bază. Românii preferă să dea banii pe mâncare, haine și pe electrocasnice. Cititul nu face parte din stilul de viață al românilor, și asta se vede în statistici: analfabetismul funcțional atinge cifre îngrijorătoare.

 

 

❓  Poți să numești trei scriitori români pe care trebuie musai să îi citim?

Marin Preda, Mircea Cărtărescu, Ioan Slavici.

 

❓ Ce alegi, o carte proaspăt ieșită de la tipar pe care să o răsfoiești sau un e-book? Mai ai nevoie de cărți în format fizic sau totul a devenit digitalizat?

Simt plăcere atunci când citesc dintr-o carte, când o răsfoiesc, însă trebuie să privim și digitalizarea cu ochi buni. Nu contează cum, prin carte, prin e-book, informația tot acolo ajunge. Tu ce ai prefera? Să ai CD-uri cu toate filmele și serialele de pe Netflix sau să ai… Netflix?

 

❓ Te ajută cărțile în meseria pe care o practici?

Da. Trebuie să citesc mereu. Trebuie să fiu informat. Paleta largă de meserii ale cursanților care îmi calcă pragul mă obligă indirect să fac asta. Îmi place să vorbesc cu fiecare cursant în parte și nivelul conversațional trebuie să fie unul ridicat, pentru a obține cele mai bune rezultate.

 

 

❓ Pe lângă citit, ai scris cărți? Sau ai luat parte la procesul de scriere al unei cărți? Cum s-a simțit această experiență?

Cred că mai am de citit ceva până să scriu o carte. Am luat parte la procesul de scriere al mai multor cărți. Este dificil… o carte, la fel ca un articol științific, necesită o documentare pe măsură, iar acest lucru nu este deloc ușor, asta, desigur, dacă îți dorești ca produsul final să fie unul de excepție.

 

❓ Consideri că insuflarea plăcerii cititului celorlalți, atât copiilor, cât și adulților va avea un efect benefic asupra călității vieții lor?

Am spus și mai sus, cărțile mi-au schimbat viața și mi-o schimbă în continuare. Indiferent de vârstă, o carte în plus reprezintă un pas înainte. Normal, acum trebuie să ne gândim și la ce citim. De aceea, exact ca la filme, cele mai bune cărți se citesc datorită recomandărilor.

 

 

❓ Având în vedere meseria pe care o ai, ești la curent cu tot ce se întâmplă atât în țară, cât și în lume. Informația, fie ea din cărți sau din format electronic, ne ajută să înțelegem mai multe lucruri. Ce sfaturi ai pentru cititorii noștri?

Citiți, fiți curioși și urmați-vă instinctul.

 

Gemoji image for :books Recomandă-ne cinci cărți! Top 5 Mihai Crăciun.

Șase sași în șase saci – Carmen Ivanov

Pendulul lui Foucault – Umberto Eco

1984 – George Orwell

Bătrânul și marea – Ernest Hemingway

Ciuma – Albert Camus

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *