Meniu
Merită să mai citim literatură clasică?

Merită să mai citim literatură clasică?

📕 Literatura clasică, bat-o vina!

În zilele noastre există o mulțime de cititori care tind să evite literatura clasică și preferă să recurgă la scrieri mai recente și mai simple. Pe termen lung, acest lucru duce la o scădere a fascinației pentru evenimentele istorice din trecut și a limbajului vechi și complex. De asemenea, împiedică cititorii să vadă diferitele puncte de vedere dintre cei din trecut și contemporani.

📕 De ce nu mai citim clasicii?

Motivele pentru care literatura clasică nu figurează pe listele de lectură ale milenienilor sunt diferite.

În primul rând, este posibil ca sistemul școlar să fi avut o influență importantă asupra modului în care oamenii percep clasicii. Fiecare dintre noi s-a întâlnit probabil cu scriitori precum Shakespeare sau Dickens în timpul liceului sau chiar la universitate. Cu toate acestea, nu am fost încurajați să prețuim literatura clasică și arta în general, în schimb, am fost învățați un mod tehnic de a o percepe.

Mai mult, profesorii ne întrebau rareori despre părerile noastre personale despre acțiune și despre personaje. Au preferat să ne spună doar caracteristicile considerate importante pentru ei. Prin urmare, elevii s-au obișnuit să abordeze aceste scrieri într-un mod atât de tehnic încât să nu mai implice curiozitate sau creativitate.

Un alt motiv posibil pentru care tinerii nu aleg scrierile clasice este distanța de timp. Trăim într-o eră în care tehnologia este pe primul loc în viața noastră. Influențează implicit modul în care percepem oamenii și relațiile noastre cu aceștia. Prin urmare, ar putea fi dificil pentru unii oameni să înțeleagă viața și oamenii de atunci, deoarece erau atât de diferiți.

📕 De ce ar trebui să citim clasicii?

Există multe aspecte pozitive ale lecturii literaturii clasice. Îți poate lărgi orizonturile și îți permite accesul la noi perspective.

De exemplu, le-ai putea considera informative și ai putea afla despre stilul de viață și obiceiurile oamenilor de atunci. Mai mult, s-ar putea dovedi a fi mai pe placul tău decât te-ai aștepta. S-ar putea să te regăsești în poveste, să treci și tu prin sentimentele prin care trec personajele și chiar să reacționezi la acestea emoțional.

 

📕 Ce clasici ar trebui să citim?

Primele tale experiențe cu literatura clasică ar trebui să se concentreze mai mult pe calitate, nu pe cantitate. Cu alte cuvinte, nu viza cele mai lungi și mai complexe romane, cu al căror limbaj și subiecte probabil te vei lupta. În schimb, încearcă să găsești o poveste care să-ți satisfacă preferințele și să-ți  alimenteze curiozitatea. În acest fel, cu siguranță o vei termina.

Poți încerca:
  • Jane Austen – Mândrie și prejudecată
  • Oscar Wilde – Portretul lui Dorian Gray
  • William Shakespeare
  • Emily Bronte 
  • Edgar Allan Poe

 

Lista poate continua cu sute și mii de titluri. Nu amâna citirea clasicilor. Chiar dacă trăim în 2021, literatura a avut un punct de plecare și pentru a înțelege formatul cărților de astăzi, ar trebui să cercetezi ce s-a întâmplat pentru a se ajunge în punctul acesta. Vei rămâne surprins să constați că multe cărți sunt copii ieftine ale unor cărți mult mai vechi, dar dacă nu citești literatură clasică, nu vei ști niciodată. Până la urmă orginalitatea este…lipsă de informație.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *