Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură: William Faulkner

Laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură: William Faulkner

Dorința lui Alfred Nobel a fost ca premiul pentru literatură să fie acordat unui autor care a produs în domeniul literaturii „cea mai remarcabilă operă într-o tendință/direcție idealistă”. De atunci și până astăzi multe s-au schimbat, însă operele autorilor încă există și încă fac cititorii să tresară și să se bucure de adevărata literatură.

sursa: wikipedia

Nu întâmplător am ales această zi pentru a vorbi despre William Faulkner. Astăzi, 25 septembrie, este chiar ziua în care scriitorul, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, s-a născut. Ceea ce poate nu știai este că William Faulkner este considerat unul dintre cei mai reprezentativi scriitori ai literaturii americane din secolul XX.

Cu ajutorul scriitorului Sherwood Anderson, îi apare primul roman Soldier’s Pay (Plata soldatului), în 1926. Influența călătoriei prin Europa se remarcă prin următorul roman Mosquitoes (Țânțarii), 1927, care prezintă imaginea amară a mediului de intelectuali snobi și superficiali în care se învârtea.

În anul 1929, publică romanul Sartoris, moment crucial în creația sa – o reîntoarcere către istoria legendară sau reală a locurilor natale, începutul celebrei saga despre imaginarul comitat Yoknopatawpha.

După Satoris scriitorul povestește că:

am descoperit că merită să scriu despre măruntul meu petec de glie natală și că nu voi trăi îndeajuns ca să termin tot ce se poate scrie despre el.

După câteva luni apare Sound and Fury (Zgomotul și furia), prima carte a lui Faulkner care are un deosebit ecou. De abia în 1946, publicarea unei antologii a scrierilor faulkneriene de către cunoscutul critic american Malcolm Cowley, The Portable Faulkner impune opiniei publice sin SUA un mare scriitor pe nedrept neglijat. De altfel în 1949, Faulkner va primi Premiul Nobel, în acest fel recunoașterea unanimă încununând o vastă operă, o fascinantă și uluitoare epopee, evocare și invocare a omului care caută să-și cunoască puterile, înfruntându-se pe sine și lumea, în lupta pentru afirmarea valorilor umane. (conform wikipedia)

 

 

Motivația Juriului Nobel

pentru viguroasa și unica sa contribuție artistică la romanul american modern

 

foto: Pexels

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *