Meniu
Laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură: Roger Martin du Gard

Laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură: Roger Martin du Gard

Dorința lui Alfred Nobel a fost ca premiul pentru literatură să fie acordat unui autor care a produs în domeniul literaturii „cea mai remarcabilă operă într-o tendință/direcție idealistă”. De atunci și până astăzi multe s-au schimbat, însă operele autorilor încă există și încă fac cititorii să tresară și să se bucure de adevărata literatură.

https://brandesautographs.com

Nu întâmplător am ales această zi pentru a vorbi despre Roger Martin du Gard. Astăzi, 22 August, este chiar ziua în care scriitorul francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, ne-a părăsit.

A debutat cu „Devenir!” (Să te realizezi!) în anul 1908, dar romanul care l-a consacrat în lumea literară și care i-a deschis ușile către importante figuri ale vremii este Jean Barois (1913) – o reconstituire a afacerii Dreyfus și a conflictului dintre religie și știință.

Fiind pregătit profesional ca paleograf și arhivist, Martin du Gard a adus în operele sale obiectivitate și scrupulozitate pentru detalii. Datorită grijii sale față documentare precum și a atenției acordate relației dintre realitatea socială și dezvoltarea individuală a personajelor sale, a fost considerat un reprezentant târziu al realismului și naturalismului în cea mai bună tradiție a acestor curente literare predominante în secolul al XIX-lea, conform Wikipedia.

 

Motivația Juriului Nobel

pentru vigoarea artistică și adevărul cu care a înfățișat atât conflictele umane, cât și anumite aspecte fundamentale ale vieții contemporane, în ❮Familia Thibault❯ 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *