Meniu
Laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură: John Galsworthy

Laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură: John Galsworthy

Dorința lui Alfred Nobel a fost ca premiul pentru literatură să fie acordat unui autor care a produs în domeniul literaturii „cea mai remarcabilă operă într-o tendință/direcție idealistă”. De atunci și până astăzi multe s-au schimbat, însă operele autorilor încă există și încă fac cititorii să tresară și să se bucure de adevărata literatură.

sursa: wikipedia

 

Nu întâmplător am ales această zi pentru a vorbi despre John Galsworthy. Astăzi, 14 August, este chiar ziua în care prozatorul englez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, s-a născut.

Întâlnirea cu Joseph Conrad, scriitor și el, care deja își terminase primul său roman, a trezit în John G. tentația de a deveni scriitor. Dar anul care îl va marca din toate punctele de vedere este anul 1895, când devine iubitul Adei Cooper, seducătoarea soție a vărului său, maiorul Athur Galsworthy. John va trebui să aștepte zece ani până ce vărul său va consimți să divorțeze.

Publică patru cărți (1897-1901) sub pseudonimul de John Sinjohn, dar va renega două dintre acestea: „From the Four Winds” și „Jocelyn”. În general, nuvelele și romanele sale sunt inspirate de dorința sa de a releva în chip realist ce este nobil în oameni și deopotrivă de a acuza „fariseismul, simțul proprietății, fatalitatea, care stau în calea simpatiei omului către om”.

În 1932, un premiu Nobel pentru literatură vine să încoroneze opera Forsyte saga, în care satira socială este temperată de nostalgia unei lumi revolute. Galsworthy nu va putea să primească personal acest premiu, încetând din viață în ziua de 31 ianuarie 1933.

 

Motivația Juriului Nobel

„pentru remarcabila sa artă narativă care își găsește forma cea mai înaltă de expresie în Saga familiei Forsyte”

 

Scris de

Comment (1)

  • wikis.ro Reply

    John Galsworthy merita toate laudele si onorurile pentru munca sa si pentru principiile pe care le-a abordat cu privire la literatura. Datorita idealismului sau, opera sa este acum de neuitat si aduce bucurie cititorilor sai. Acest premiu Nobel ivit din dorintele lui Alfred Nobel a fost decernat destul de corect autorului John Galsworthy pentru realizarile sale.

    22 august 2023 at 15:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *