Meniu
Laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură: Frans Eemil Sillanpää

Laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură: Frans Eemil Sillanpää

Dorința lui Alfred Nobel a fost ca premiul pentru literatură să fie acordat unui autor care a produs în domeniul literaturii „cea mai remarcabilă operă într-o tendință/direcție idealistă”. De atunci și până astăzi multe s-au schimbat, însă operele autorilor încă există și încă fac cititorii să tresară și să se bucure de adevărata literatură.

sursa: www.mirjamdonath.com

Nu întâmplător am ales această zi pentru a vorbi despre Frans Eemil Sillanpää. Astăzi, 16 septembrie, este chiar ziua în care scriitorul, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, s-a născut. Ceea ce poate nu știai este că Frans Eemil S. este considerat cel mai mare scriitor finlandez din secolul al XX-lea.

Opera sa literară reprezintă patruzeci de ani de muncă, de căutări și răspunsuri. Se remarcă, în primul rând, un anumit misticism biologic potrivit căruia omul este stăpânit de către forțele vieții și ale naturii; cu alte cuvinte, ca să trăiești fericit, trebuie să te încredințezi și să te supui acestor forțe. Nu putem să trecem cu vederea nici sentimentul predominant de milă profundă pentru cei săraci și năpăstuiți. Ceea ce se mai remarcă în operele sale este căutare neîncetată, și uneori chiar dureroasă, a propriei sale identități, simțindu-se rupt de mediul său social de origine și neputând să se simtă perfect integrat. Din aceste zbuciumări și preocupări au luat naștere niște cărți în care viața omului simplu se împletește cu mediul său de viață, în general viața la țară, cărți cu un adânc conținut moral, reconfortant pentru mulți oameni necăjiți, conform Wikipedia.

A obținut recunoașterea internațională pentru romanul Nuorena nukkunut (O soartă zbuciumată) în 1931. Cartea descrie viața scurtă a unei fete de la țară, Silja, care se păstrează curată într-un mediu brutal și murdar. Romanul se bucură imediat de un mare succes și se traduce în scurt timp în principalele limbi europene, precum și japoneză.

 

Motivația Juriului Nobel

„pentru înțelegerea profundă a țărănimii din patria sa și pentru arta desăvârșită cu care i-a descris modul de viață și relația cu natura”

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *