Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Johann Gutenberg – inventatorul tiparului cu litere mobile

Johann Gutenberg – inventatorul tiparului cu litere mobile

Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (n. 24 iunie – d. 3 februarie, 1468) a fost un metalurgist și inventator german, renumit pentru contribuția sa remarcabila la tehnologia tiparului. Nu întâmplător am ales să vorbim despre acest subiect în această zi deoarece Johann s-a născut chiar în ziua de 24 iunie.

Gutenberg s-a născut în orașul german Mainz, fiul unui negustor numit Friele Gensfleisch zur Laden, care a adoptat numele de familie „zum Gutenberg” după numele cartierului în care se mutase familia sa. S-a născut într-o familie bogată care avea o genealogie datată până în secolul al XIII-lea.

Este autorul invenției unui nou tip de presă tipografica ce folosea, pentru prima dată în Europa, litere mobile. Originea primelor prese ale lui Gutenberg este neclară, mulți cercetători considerând presele sale inițiale drept adaptări ale preselor mai vechi deja existente. Conform impactului avut, inventarea de către Gutenberg a presei cu litere mobile în Europa reprezenta o substanțială îmbunătățire a presei fixe care era deja utilizată. Combinând aceste elemente într-un sistem de producție, invenția sa a permis tipărirea rapidă a materialelor scrise și o explozie a informației în Europa renascentistă.

Presa fixa în care foile de hârtie erau presate de blocuri de lemn în care au fost gravate textul și/sau ilustrațiile a apărut pentru prima oară în China și a fost folosită în Asia de Est cu mult timp înaintea lui Gutenberg. Până în secolele al XII-lea și al XIII-lea, numeroase biblioteci chineze conțineau zeci de mii de cărți tipărite. Coreenii și chinezii cunoșteau tiparul cu litere mobile, dar din cauza complexității sistemului de scriere folosit, tiparul cu litere mobile nu a fost atât de utilizat ca în Europa Renașterii.

Nu se știe dacă Gutenberg cunoștea aceste tehnici sau le-a reinventat independent. A introdus în mod sigur metode eficiente pentru producerea în masă a cărților, ducând la o creștere masivă a numărului de texte scrise în Europa — în mare parte datorită popularității Bibliei lui Gutenberg, prima sa lucrare produsă în masă, începând cu 23 februarie 1455. Totuși Gutenberg nu a avut talent la afaceri și nu a obținut profituri substanțiale din invenția sa.

Gutenberg a început experimentele cu tipografia din metal după ce s-a mutat din orașul natal la Strasburg în jurul anului 1430. Știind că tiparul cu blocuri de lemn implica mult timp și cheltuială, deoarece fiecare matriță, de mărimea unei pagini, trebuia gravată de mână separat și nu avea mare durabilitate, Gutenberg a tras concluzia că blocurile metalice puteau fi produse mult mai repede, prin combinarea unor matrițe mici și refolosibile pentru fiecare literă în parte. (sursa: arhiva bzi)

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *