Meniu
Ion Alexandru: Pregătirea temeinică pentru LIVE la TV este placa turnantă a succesului

Ion Alexandru: Pregătirea temeinică pentru LIVE la TV este placa turnantă a succesului

Paginarium continuă seria de interviuri. Invitatul din această săptămână este Ion Alexandru, jurnalist și comentator sportiv. Acesta a fost de acord să răspundă întrebărilor noastre, așadar veți afla mai multe informații în interviul complet:

❓Înainte de toate, trei lucruri despre tine pe care toată lumea ar trebui să le cunoască? Cine este Ion Alexandru?

Salut, sunt un om de 44 de ani, care iubește cu pasiune sportul și care a făcut din pasiunea lui o meserie. Pentru mine viața se împarte între familie și sport. Sănătatea unei nații este fundamentată pe această axă.

 

❓Cum ai ajuns în punctul în care te afli astăzi? Care crezi că au fost cele mai utile lucruri, persoane sau sfaturi care te-au ajutat să ajungi până aici?

Am început drumul profesional acum 20 de ani și am avut noroc să lucrez alături de profesioniști ca Octavian Țopa, Silviu Tudor Samuilă, Felix Drăghici, Costi Mocanu sau Radu Abramescu. Totul ține de muncă și de dorința de a reuși. Dacă încerci să faci jurnalism sportiv cu ochii pe ceas pentru a verifica cât mai ai până la salariu nu o să reușești.

 

❓Să vorbim și despre activitatea ta. În prezent ești comentator sportiv la Eurosport. De unde s-a născut această pasiune? Ai știu mereu că asta vrei să faci sau a fost ceva spontan, o întâmplare?

Am trăi mereu cu sentimentul că fotbalul face parte din viața mea. Încă de mic am fost un comentator mai bun decât fotbalist și mi-am dorit enorm să fiu parte din acest fenomen. Pasiunea a fost cultivată de bunicul meu, dar și de tata. Ambii au fost fani înfocați ai naționalei României și mi-au insuflat acest spirit.

 

❓Dacă nu mergeai în direcția aceasta, ce meserie/vocație crezi că ai fi avut astăzi?

Am terminat Facultatea de Drept și probabil aș fi devenit avocat.

 

❓Ce satisfacții îți oferă această carieră?

Foarte multe. Când mă gândesc că am avut onoarea de a sta de vorbă cu aproape toți idolii mei despre fotbal este minunat. L-am ratat pe Diego Maradona, dar nu e timpul pierdut.

❓Care este secretul pentru a fi un bun comentator sportiv? Pentru tine, care crezi că sunt caracteristicile principale pentru a reuși în această meserie?

Nu există secrete. Dacă ai pasiune pentru sport, totul depinde doar de muncă. Forța unui comentator sportiv stă în pregătirea unui eveniment, iar atunci când vrei cu adevărat nu mai contează că te prinde 3 dimineața cu ochii într-un ecran de laptop pentru a vedea rezumatele meciurilor din etapa anterioară. Mi s-a întâmplat asta și este un sentiment foarte plăcut să te uiți la ceas și să zâmbești satisfăcut cu gândul la plăcerea care va bate oboseala de a doua zi.

 

❓În calitate de comantator sportiv se zice că trebuie să ai „nervi de oțel”. Trebuie să fii cu ochii în patru, să ai o dicție pe măsură, capacitatea de a reacționa rapid etc. Ajută aceste lucruri sau este mai ușor decât pare?

Dicția este un lucru extrem de important. Degeaba ai informații, dacă nu le înțeleg oamenii de acasă. Tot pachetul enumerat face parte din arsenalul unui comentator. Nu este ușor, dar este foarte frumos.

 

❓Ce sfaturi le-ai da celor care vor să intre în această lume? Ce NU ar trebui să facă cineva la început de drum?

Sfaturile sunt: să fie conștienți de valoarea lor, să muncească mult și să ceară după ce dau. La capitolul NU aș încadra supralicitarea capacităților și faptul că sunt unii care cred că e foarte simplu. Nu este simplu, dar cu multă muncă poate deveni mai ușor.

 

❓Poți să ne povesteși care a fost cea mai interesantă sau fascinantă experiență pe care ai avut-o de când ești comentator? S-au întâmplat lucruri neobișnuite, ciudate?

Am comentat foarte multe meciuri, dar îmi vor rămâne mereu în minte cele ale echipei naționale. Un alt moment important al carierei a fost meciul de pe Anfield, Liverpool – Borussia Dortmund 4-3. Am avut momente în Liga 1 în care pasiunea mea din comentariu a fost peste nivelul jocului, dar asta înseamnă să fii profesionist.

 

❓Cum te pregătești înainte de a intra într-un LIVE? Care este rutina zilnică a unui comentator sportiv?

Nu am o rutină din ziua meciului, dar sunt convins că pregătirea temeinică a unui live, fie că e vorba de un meci sau o emisiune, este o placă turnantă a succesului.

 

❓Ce rol au avut cărțile în viața ta?

Foarte important. Am citit foarte mult, mai ales până la vârsta de 30 ani. Recunosc că în ultimii ani, documentarele au făcut concurență cărților. Mă bucur, însă, că băieții mei sunt îndrăgostiți de cărți și de citit.

❓Dacă ar fi să fii o carte, ce fel de carte ai fi? Cum ar arăta această carte, ce fel de copertă, pagini etc. ar avea?

Aș fi o carte de aventuri, o carte în care pasiunea are un rol important. Coperta ar fi o ilustrare a spiritului cărții și ar fi o poveste în sine. Sper ca eu să pot scrie această carte în curând.

 

❓Ce citești acum și de ce?

Citesc multe cărți de specialitate, multe biografii, dar acum recitesc o carte care mi-a plăcut foarte mult anul trecut. Este vorba despre Cartea Secretelor de Eugen Ovidiu Chirovici. Este un autor român care m-a fascinat în ultimii ani.

 

❓Cum vezi piața de carte din România?

Această pandemie a redeschis apetitul pentru citit al românilor și sper ca acest consum de carte să continue.

 

❓Poți să numești trei scriitori români pe care trebuie musai să îi citim?

Spuneam mai devreme despre Eugen Ovidiu Chirovici. El este preferatul meu acum. Îmi place și Silviu Urdea, care are și o poveste de viață foarte interesantă, dar și Ioana Pârvulescu. Ultima îmi aduce aminte de copilăria mea în care istoria a jucat un rol foarte important.

 

❓Ce alegi, o carte proaspăt ieșită de la tipar pe care să o răsfoiești sau un ibook? Mai ai nevoie de cărți în format fizic sau totul a devenit digitalizat?

Asta e o întrebare foarte grea. Lumea este în schimbare, iar viteza în care ne trăim viețile ne spune de multe ori să ne oprim pentru a savura o carte bună. Eu prefer cartea pe hârtie, dar de multe ori sunt nevoit să merg mai mult cu mașina și un audiobook mă ajută.

 

❓Te ajută cărțile în meseria pe care o practici? Ai fi putut ajunge până aici fără cărți?

Cărțile au un rol foarte important în tot ceea ce fac. Îmi amintesc când eram copil că făceam caiete în care scriam numele echipelor și al fotbaliștilor și apoi reciteam cărți despre ei pentru a vedea dacă am scris corect. Evident, cărțile sunt foarte importante!

 

❓Consideri că insuflarea plăcerii cititului celorlalți, atât copiilor, cât și adulților va avea un efect benefic asupra călității vieții lor?

O, da! Soția mea este o devoratoare de cărți, iar băieții noștri au deschis ochii asupra unor oameni care mereu au citit. Se vede în educația lor și în felul în care se exprimă. Cartea nu reprezintă doar o poveste, este și un mijloc de îmbunătățire a vocabularului. Orice copil trebuie să citească și să asculte. Doar așa va putea reproduce exact ce își dorește, cu termenii potriviți.

❓Ce carte te-a influențat și te-a făcut să gândești altfel?

Lacrimi și sfinți a lui Emil Cioran mi-a schimbat percepția despre oameni, dar și despre sfinți. O recomand cu căldură oamenilor care își caută locul în lume.

 

❓Având în vedere meseria pe care o ai, trebuie să fii la curent cu tot ce se întâmplă atât în țară, cât și în lume. Informația, fie ea din cărți sau din format electronic, ne ajută să înțelegem mai multe lucruri. Ce sfaturi ai pentru cititorii noștri?

Să dai sfaturi e simplu, să le aplici tu este mai greu. De aceea, ce voi scrie aici este un îndemn pentru mine, iar cei care vor să-l urmeze sper să fie fericiți. Aș vrea să găsesc mai multă substanță într-o lume atât de volatilă și în același timp să pot face pasul către un viitor plin de însemnătate. Nu contează cât citesc, ci faptul că atunci când o fac vreau să fiu prezent în acea poveste și să plec cu un sentiment de împlinire. Viața este scurtă, am zile în care impresia că 8 ore s-au dus într-o clipită și de aceea momentele în care chiar simțim ceva trebuie valorificate.

 

Gemoji image for :booksRecomandă-ne cinci cărți. Top 5 Ion Alexandru

Este foarte greu de făcut un top, dar las aici câteva cărți care mi-au marcat existența.

 Lacrimi și sfinți – Emil Cioran

Un veac de singurătate – Gabriel Garcia Marquez

Pădurea norvegiană – Haruki Murakami

Mastering the Premier League. The Tactical Conceps behind Pep Guardiola’s Manchester City – Lee Scott

Life of Pi – Yann Martel.

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *